Home » Istorie » Top 10 cei mai importanți generali din istorie

Top 10 cei mai importanți generali din istorie

Publicat: 20.09.2020

De-a lungul istoriei unii generali au reușit să obțină unele victorii impresionante, adesea în condiții imposibile.

Matematicianul Ethan Arsht a aplicat principiile folosite în analiza statistică a sporturilor asupra performanțelor celor mai mari generali ai istoriei. Acesta a luat în calcul numărul de victorii ale unui general, dar condițiile în care aceștia au reușit să obțină victoria, întrebându-se chiar dacă rezultatul unei lupte al fi diferit dacă s-ar fi schimbat generalii.

Pentru a realiza aceste calcule, Arsht a folosit informațiile de pe Wikipedia, o sursă incompletă, dar care reprezintă un bun punct de plecare. Astfel el a adunat date despre 3.580 bătălii și 6.619 generali. Apoi a compilat liste de comandanți cheie, forțe totale și, bineînțeles, rezultatul. Forțele generalului au fost clasificate, iar avantajul sau dezavantajul său numeric au fost ponderate pentru a reflecta capacitatea tactică.

Folosind analiza statistică și diferite modele matematice, Ethan Arsht a obținut următoarea listă a celor mai buni generali din istorie, notează The Mighty. Topul reușește, pe alocuri, să răstoarne ideile pe care le-am avea în mod comun în ceea ce privește abilitățile unor generali. De asemenea, reușește să aducă în atenția noastră și unii comandanți mai puțin cunoscuți.

10. Alexandru cel Mare

Alexandru a fost un mare strateg, dar, din moment ce viața lui a fost scurtă și a avut doar nouă bătălii din care să tragă date, modelul a avut foarte puține date cu care să lucreze. Cu toate acestea, cuceritorul lumii cunoscute este plasat mult mai sus decât alți lideri cu un număr similar de bătălii, inclusiv shogunul japonez Tokugawa, feldmareșalul german Erwin Rommel și generalul confederat J.E.B. Stuart.

9. Gheorghi Jukov

Acesta a fost un general sovietic și mareșal al Uniunii Sovietice. El a ocupat funcția de șef al Statului Major General, ministru al apărării și a fost membru al prezidiului Partidului Comunist. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Jukov a condus unele dintre cele mai decisive victorii ale Armatei Roșii.

Născut într-o familie țărănească săracă din Rusia centrală, Jukov a fost recrutat în armata imperială rusă și a luptat în Primul Război Mondial. A slujit în Armata Roșie în timpul războiului civil rus. Treptat a crescut în rang și în 1939 Jukov a primit comanda unui grup armat și a câștigat o bătălie decisivă asupra forțelor japoneze la Khalkhin Gol, primind acolo una dintre cele patru medalii de erou al Uniunii Sovietice.

8. Frederic al II-lea al Prusiei

Istoricii, dar și statisticile îl descriu drept un geniu militar strălucit care, într-o serie de stratageme diplomatice și războaie împotriva Austriei și a altor puteri, a extins foarte mult teritoriile Prusiei și a făcut din statul său cea mai importantă putere militară din Europa.

Încă de la începutul domniei sale Frederick a obținut o reputație de  comandant militar priceput, iar armata prusacă a devenit rapid un model admirat și imitat în multe alte state.

7. Ulysses S. Grant

Grant a fost un general american, comandant al armatelor Uniunii în ultimii ani 1864–65 ai Războiului Civil American și chiar și președinte al SUA între 1869–77. De-a lungul carierei sale el s-a aflat la conducerea armatelor americane în 16 bătălii.

6. Hannibal Barca

General cartaginez este considerat a fi unul dintre marii lideri militari ai Antichității, care a comandat forțele cartagineze împotriva Romei în cel de-al doilea război punic, 218-201 înaintea erei noastre și care a continuat să se opună Romei și sateliților săi până la moartea sa.

Hannibal a fost fiul marelui general cartaginez Hamilcar Barca. Istoricul grec Polibiu și istoricul roman Liviu sunt cele două surse importante legate de viața acestuia, potrivit acestora, Hannibal a fost dus în Spania de tatăl său și la o vârstă fragedă a fost obligat să jure veșnică ostilitate față de Roma. De la moartea tatălui său în 229/228 și până la moartea sa în jurul anului 183, viața lui Hannibal a fost una de luptă aproape constantă împotriva Republicii Romane.

5. Khalid Ibn al-Walid

Khalid a fost un apropiat al profetului Mahomed și unul dintre cei mai capabili lideri militari ai Imperiului Islamic. În cele 14 bătălii în care a fost comandant, a rămas neînvins împotriva Imperiului Bizantin, persanilor sasanizi și a ajutat la răspândirea islamului în Orientul Mijlociu. Comparativ cu alții care au dus un număr similar de bătălii, scorul său îl eclipsează chiar și pe cel obținut de Frederic cel Mare.

4. Takeda Shingen

Acesta a fost un daimyo, lord feudal, și unul dintre cei mai renumiți lideri militari din Japonia, care s-au luptat în perioada haotică Sengoku, „Statele războinice”, din secolul al XVI-lea. Takeda este cunoscut în special pentru seria sa de bătălii dintre 1553–1564, cu renumitul războinic Uesugi Kenshin. Luptele celor doi au intrat în analele istoriei japoneze, dar sunt, de asemenea, în piesele de teatru și folclorul japonez.

3. Arthur Wellesley

Acest general este considerat a fi una dintre cele mai importante figuri politice și militare din istoria Regatului Unit, el fiind cel care a pus capăt ambițiilor lui Napoleon în bătălia de la Waterloo.

Wellesley a devenit important în timpul campaniei peninsulare din cadrul războaielor napoleoniene și a fost promovat la rangul de mareșal după ce a condus forțele aliate la victoria împotriva Imperiului Francez la bătălia de la Vitoria din 1813. După exilul lui Napoleon în 1814, a servit ca ambasador în Franța și i s-a oferit titlul de duce. În timpul celor O sută de zile din 1815, el a comandat armata aliată care, l-a învins pe Napoleon la Waterloo. Carieră militară a lui Wellington este exemplară, participând la aproximativ 60 de bătălii pe parcursul carierei sale militare.

2. Iulius Cezar

Cezar este celebru general și om de stat roman, cuceritorul Galiei (58-50 î.Hr.), învingător în războiul civil din 49-45 î.Hr. și dictator (46-44 î.Hr.), aflându-se la baza unor serii de  de reforme politice și sociale care au pus bazele Imperiului Roman.

Cezar a schimbat cursul istoriei lumii greco-romane într-un mod decisiv și ireversibil. Societatea greco-romană a dispărut de atât de mult timp încât majoritatea numelor marilor săi oameni înseamnă puțin pentru oamenii moderni. Cu toate acestea, numele lui Caesar, ca cel al lui Alexandru cel Mare, este încă pe buzele oamenilor.

1. Napoleon Bonaparte

Statisticile au arătat faptul că napoleon reușește să se detașeze foarte mult față de cei peste 6.000 de generali luați în calcul și chiar și de cei de pe această listă. Cariera sa militară extrem de prolifică și-a atins apogeul odată cu cucerirea unei mari părți din Europa. Dintre cele 43 de bătălii în care a fost comandant, a câștigat 38 și a pierdut doar cinci. Napoleon a depășit condiții dificile în 17 victorii și a comandat în dezavantaj în toate cele cinci înfrângeri ale sale. Niciun alt general nu s-a apropiat statisticile obținute de Napoleon în bătăliile sale.

Citește și:

10 bătălii uitate, care au schimbat istoria lumii

Top 10 săbii faimoase care au făcut istorie

Top 10 arme medievale. Au schimbat soarta războaielor

Top 10 arme biologice și chimice folosite în Antichitate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase