Home » Istorie » Un sediu al armatei romane, îngropat sub un lan de porumb din Serbia, își dezvăluie treptat secretele

Un sediu al armatei romane, îngropat sub un lan de porumb din Serbia, își dezvăluie treptat secretele

Un sediu al armatei romane, îngropat sub un lan de porumb din Serbia, își dezvăluie treptat secretele
Sursa foto: Mickey Mystique/ Wikimedia
Publicat: 03.12.2020

Îngropate sub un lan de porumb din apropiere de o mină de cărbune din Serbia, rămășițele sediului legiunii romane sunt excavate de arheologii care spun că așezarea rurală este unică.

Acoperind în jur de 3.500 de metri pătrați, sediul sau așa-numitul „principium” a aparținut Legiunii Claudia a VII-a, iar locul așezării a fost aflat în primăvară în urma unor cercetări.

Există peste 100 de astfel de așezări documentate pe teritoriul Imperiului Roman, însă aproape toate sunt îngropate sub orașe moderne, a spus Miomir Korac, arheolog și șef al săpăturilor.

GALERIE FOTO

„Un număr foarte mic de astfel de așezări a fost complet explorat și putem spune că aceasta este unică pentru că nu a fost deranjată”, a adăugat Korac.

Povestea spusă de 120 de monede de argint descoperite într-o cameră

Complexul, situat la est de Belgrad și la aproape un metru sub pământ, avea 40 de camere cu pereți încălziți, o trezorerie, un altar, o fântână și teren pentru parade.

Până acum, doar un sfert din așezare a fost explorat, săpăturile fiind programate să fie reluate în primăvara anului viitor.

În interiorul unei camere, arheologii au descoperit 120 de monede de argint care „probabil au fost pierdute în timpul unei urgențe” precum o invazie sau un dezastru natural, a mai spus și arheologul coordonator Nemanja Mrdjic. „Distribuirea monedelor dintr-un colț al camerei către ușă sugerează că acestea au fost scăpate în timp ce cineva fugea”, a adăugat Mrdjic.

14.000 de morminte și rămășițele a trei mamuți

Legiunea Claudia a VII-a a fost activă între secolele al II-lea și al V-lea e.n., iar tabăra fortificată și sediul legiunii erau separate de Viminacium, care avea propriile fortificații, potrivit Reuters.

Săpăturile la Viminacium au fost constante încă din 1882, iar printre descoperiri se numără o navă romană, sculpturi din jad, fresce și mozaicuri, dar și 14.000 de morminte și rămășițele a trei mamuți. Arheologii estimează că au excavat doar 4% din așezare, despre care spun că este mai mare decât Central Park din New York.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 10 momente din istoria Romei Antice

Top 10 mituri și legende ale Romei Antice

Top 10 informații esențiale despre arhitectura romană

Top 10 dintre cei mai mari împărați romani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase