Home » Istorie » Noi dovezi susțin controversata idee că oamenii au ajuns în America în urmă cu 130.000 de ani

Noi dovezi susțin controversata idee că oamenii au ajuns în America în urmă cu 130.000 de ani

Noi dovezi susțin controversata idee că oamenii au ajuns în America în urmă cu 130.000 de ani
Dovezi recente sugerează că oamenii au ajuns în America în urmă cu 130.000 de ani. Sursa foto: San Diego Natural History Museum/CC BY 4.0
Publicat: 13.12.2020

În urmă cu trei ani, o echipă de arheologi din SUA a propus o idee extraordinară, anume că primii oameni din America au ajuns cu cel puțin 100.000 de ani mai devreme decât am crezut inițial.

Dovezile provin de la o colecție de oase de mastodonți și pietre antice care datează din urmă cu 130.000 de ani, care par să fi fost zgâriate de oamenii timpurii.

Rămășițele au fost descoperit în suburbiile din San Diego în anii 1990, iar cercetătorii cred că pietrele din apropiere erau folosit ca ciocane și nicovale pentru a manevra oasele. Însă, în afara acestor dovezi, arheologii nu au mai descoperit și alte urme de activitate umană.

GALERIE FOTO

Însă, acea echipă de arheologi a publicat recent un nou studiu care susține că a descoperit urme de oase de mastodonți antici pe două pietre colectate de la fața locului.

Un ingredient crucial este de negăsit

Potrivit cercetărilor, noile date sugerează că oasele de mastodonți erau într-adevăr așezate peste „nicovalele” din piatră și lovite cu un fel de ciocan, cel mai probabil de către oameni.

„După cum au indicat analizele noastre, reziduurile osoase nu ar fi putut proveni de la sedimente, iar explicația cea mai probabilă este că reziduurile au originat de la contactul cu oasele. Noi considerăm acest scenariu cel mai probabil”, au precizat oamenii de știință.

Totuși, un ingredient crucial este de negăsit: colagenul. Aceasta este o parte importantă a oaselor de mamifere, iar dacă au fost folosite pietre pentru a sparge scheletul de mastodont, cel mai probabil ar exista urme de colagen. Este foarte posibil ca în acest caz colagenul să se fi dezintegrat deja în timp sau poate că măsurătorile pur și simplu nu au detectat prezența sa.

O doză sănătoasă de scepticism

Totuși, arheologul Gary Haynes, care nu a fost implicat în studiu, este de părere că cel mai posibil scenariu ar fi că vehiculele folosite la lucrările de drumuri au îngropat aceste pietre în apropiere de oasele de mastodonți, cu mult timp după ce colagenul a dispărut, potrivit Science Alert.

Haynes nu este singurul sceptic. Astăzi, mare parte din dovezi sugerează că primii oameni au ajuns în America în urmă cu 14.000 sau 20.000 de ani. O cifră ca 130.000 de ani este destul de îndrăzneață și necesită dovezi extraordinare, unii oameni de știință precizând că acestea lipsesc cu desăvârșire.

„O doză sănătoasă de scepticism este fundația pentru știința făcută ca la carte, iar publicarea acestor descoperiri este doar începutul unei dezbateri științifice, pe care o primesc cu brațele deschise și o încurajez”, a declarat Tom Deméré, paleontolog la San Diego Natural History Museum și unul dintre autorii cercetărilor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Arheologii cred că au aflat cine a fost îngropat în unul dintre cele mai cunoscute morminte din Scoția

Dovezile arheologice arată că neanderthalienii și oamenii s-au războit timp de peste 100.000 de ani

Arheologii au început excavarea primei nave funerare a vikingilor descoperită în ultimul secol, un actor faimos din ”Game of Thrones” li s-a alăturat

Un nou succes pentru arheologii egipteni, au descoperit peste 100 de sarcofage vechi de mai bine de 2.500 de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase