Home » Istorie » Arheologii cred că au aflat cine a fost îngropat în unul dintre cele mai cunoscute morminte din Scoția

Arheologii cred că au aflat cine a fost îngropat în unul dintre cele mai cunoscute morminte din Scoția

Arheologii cred că au aflat cine a fost îngropat în unul dintre cele mai cunoscute morminte din Scoția
Oamenii de știință au l-au numit pe ocupantul mormântului „Căpetenia cu șase capete”, deoarece lângă corpul defunctului au mai fost găsite alte cinci cranii. Credit foto: FAS Heritage
Publicat: 04.11.2020

Oamenii de știință l-au numit pe ocupantul mormântului „Căpetenia cu șase capete”, deoarece lângă corpul defunctului au mai fost găsite alte cinci cranii.

Un mormânt ciudat găsit în Scoția în care se aflau rămășițele medievale a ceea ce se credea a fi un singur om înconjurat de cinci cranii, supranumit „Căpetenia cu șase capete”, începe să-și dezvăluie secretele.

O nouă analiză ADN sugerează acum că oasele și craniile aparțin membrilor aceleiași familii extinse, notează Live Science.

GALERIE FOTO

După ce mormântul a fost descoperit în 1997 lângă altarul unei foste biserici parohiale din Portmahomack, un sat pescăresc din regiunea Easter Ross, arheologii și-au dat seama curând că doi oameni au fost îngropați în același mormânt și înconjurați de patru cranii fără trup.

Analizele ADN oferă o imagine asupra relațiilor de rudenie

Cele mai recente cercetări arată că cei doi bărbați au fost îngropați între sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XV-lea și erau veri sau un unchi și nepot. De asemenea, trei din cele patru cranii proveneau de la membrii aceleiași familii: bunicul, tatăl și mama celui de-al doilea bărbat. O altă rudă, probabil fiul celui de-al doilea bărbat, a fost îngropată în apropiere.

Al patrulea craniu datează între secolele VIII-X și a fost îngropat inițial într-un cimitir monahal din apropiere. Arheologii cred acum că craniul aparține unui călugăr pict, care a fost scos din cimitirul monahal și păstrat ca o relicvă de familie.

O practică neobișnuită

Așezarea craniilor fără corp lângă un cadavru într-un mormânt este o practică extrem de neobișnuită în Scoția la acea vreme, arheologul Cecily Spall de la FAS Heritage, care conduce lucrările de teren la locul respectiv, a declarat: „Puteți găsi exemple în neolitic și în epoca bronzului în care părțile corpului erau folosite pentru ritualuri, dar acesta este ceva complet diferit”, a spus Spall. „În perioada medievală, recoltarea mormintelor părinților și bunicilor pentru părți ale corpului și punerea lor într-un mormânt nou cât se poate de neobișnuit”.

Bărbatul îngropat pentru prima dată în mormânt probabil a murit din cauze violente, aproape sigur a fost ucis de o lovitură care i-a tăiat o parte a feței, a declarat osteologul Shirley Curtis-Summers de la Universitatea din Bradford din Marea Britanie.

„Atacatorul ar fi fost în fața victimei și ar fi dat lovitura fatală pe partea dreaptă a feței cu o sabie suficient de mare și ascuțită pentru a tăia oasele feței”, a declarat cercetătorul.

Arheologii au crezut inițial că rămășițele datează din anii 1480, când biserica a fost scena luptelor dintre două clanuri din Highland-ul scoțian: Ross și Mackay, a spus Spall. Mai mulți rădăcini din Clanul Mackay au fost uciși de Clanul Ross, iar restul s-au refugiat în biserică, care ulterior a fost incendiată, evenimentul fiind cunoscut sub numele de Bătălia de la Tarbat. Însă datările cu radiocarbon arată că oamenii din mormânt au fost îngropați cu câteva generații înainte de bătălia de la Tarbat, a spus Spall, deși este posibil să aibă legături de sânge cu oamenii implicați în bătălia de mai târziu.

Un mormânt bizar

„Căpetenia cu șase capete” ar fi putut fi un lider local care a avut o moarte violentă. În acest caz, înmormântarea celui de-al doilea bărbat în același loc, posibil până la o generație mai târziu, a fost probabil o încercare de a consolida conexiunile familiei sale cu primul bărbat, a spus ea. Aceasta ar putea explica, de asemenea, de ce craniile strămoșilor celui de-al doilea bărbat au fost, de asemenea, puse în mormânt, o decizie luată probabil de al doilea bărbat înainte de moartea sa, speculează istoricii.

„Ne sugerează că căpetenia vrea să fie înhumat în acest mod pentru a-și legitima succesiunea specială în preluarea conducerii comunității”, a spus ea. „Din anumite motive, aceștia se aflau într-o situație foarte stresantă,  un război sau o dispută locală”, explică cercetătorii. „Liderul lor a fost ucis și au avut nevoie să îl legitimeze pe cel care l-a urmat”.

Citește și:

Un harnașament complet din Epoca Bronzului descoperit în Scoția

Cea mai mare așezare a picților descoperită în Scoția

Sculpturi cu forme umane vechi de 4.000 de ani, descoperite în Scoţia

Un lucru extrem de personal al unui fierar ce a trăit în urmă cu 1.000 de ani a fost descoperit în Scoţia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase