Home » Istorie » Unul dintre mesajele codificate ale „Ucigașului Zodiac” a fost descifrat după mai bine de cinci decenii

Unul dintre mesajele codificate ale „Ucigașului Zodiac” a fost descifrat după mai bine de cinci decenii

Unul dintre mesajele codificate ale „Ucigașului Zodiac” a fost descifrat după mai bine de cinci decenii
Sursa foto: San Francisco Police Department/ Wikimedia
Publicat: 24.12.2020

O echipă de criptografi a anunțat că a reușit descifrarea unuia dintre mesajele codificate trimise în urmă cu 50 de ani de către „Ucigașul Zodiac” (Zodiac Killer), criminalul în serie neidentificat care a terorizat în anii 1960 nordul statului american California.

Mesajul a fost trimis ziarului San Francisco Chronicle în noiembrie 1969, de către criminalul în serie, iar codul său conținea o serie de litere și simboluri criptice.

Detectivii au sperat că mesajul codificat conținea și identitatea criminalului, care a comis cel puțin 5 crime în 1968 și 1969, însă acesta susținut că a omorât în total 37 de oameni.

GALERIE FOTO

Potrivit echipei de criptografi, mesajul include cuvinte de laudă despre ucigaș și de sfidare pentru autorități, însă nu și indicii despre identitatea criminalului sau motivele pentru acele crime.

„Sper că vă distrați copios încercând să mă prindeți…”

„Sper că vă distrați copios încercând să mă prindeți… Eu nu mă tem de gazare pentru că mă va trimite în paradis cât mai repede pentru că acum am îndeajuns de mulți sclavi care muncesc pentru mine”, arată mesajul descifrat.

A fost nevoie de mai multe programe computerizate și ani întregi de muncă pentru ca David Oranchak, un web designer în vârstă de 46 de ani din SUA, să descifreze codul complex la care a început să lucreze în 2006.

Oranchak a fost ajutat de Sam Blake, matematician din Australia, și Jarl Van Eykcke, logistician din Belgia. Descoperirea a fost confirmată și de FBI, agenția federală care se ocupă de investigație.

Primul mesaj pe care Zodiac Killer l-a trimis ziarelor din California a fost descifrat de un învățător și soția sa în 1969.

„Să ucid este atât de distractiv”

„Îmi place să ucid pentru că este atât de distractiv”, arată acel mesaj, care făcea referire din nou la „sclavi”, criminalul susținând că îi colecționează pentru a-l sluji în viața de apoi, potrivit Science Alert.

Însă, codul folosit în primul mesaj era mult mai simplu față de cel din „cifrul 340”, denumit astfel pentru că conține 340 de caractere împărțite pe 17 coloane.

Potrivit criptografilor, „cifrul 340” trebuie citit pe diagonală, începând din colțul stâng de sus și apoi o căsuță în jos și două spre dreapta.

Atunci când cititorul ajunge la partea de jos, acesta trebuie să se întoarcă în colțul opus, a explicat un expert care a mai precizat că sistemul de codificare apare într-un manual de criptografie destinate armatei americane, care datează din anii 1950.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Se împlinesc 86 de ani de la prinderea şi uciderea unui faimos cuplu criminal din SUA

Charles Manson, sinistrul guru şi ucigaş american, vinovat pentru mai multe crime, a murit din cauze naturale, la 83 de ani

„Bestia din Siberia” a recunoscut încă două crime. Procurorii ruși cred că totalul victimelor ajunge la 200

Bestia din Siberia: ”Poate sunt cel mai rău criminal în serie din istoria Rusiei, dar am fost un soţ şi tată bun”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase