Home » Istorie » Sute de oase umane înconjoară acest lac misterios din munții Himalaya. Cum au ajuns tocmai aici

Sute de oase umane înconjoară acest lac misterios din munții Himalaya. Cum au ajuns tocmai aici

Sute de oase umane înconjoară acest lac misterios din munții Himalaya. Cum au ajuns tocmai aici
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.03.2021

La altitudine mare în munții Himalaya din India, la 5 zile depărtare de cel mai apropiat sat, poate fi găsit un lac glaciar numit Roopkund. Priveliștea este impresionantă, apa cristalină este înconjurată de pietriș și grohotiș, însă asta nu este ieșit din comun pentru un astfel de loc. Cu adevărat șocant este faptul că sute de oase umane sunt împrăștiate în jurul lacului.

Aceste oase provin de la 300 sau 800 de oameni și au fost un mister încă de la prima lor descoperire în 1942. În 2019, o analiză genetică a ADN-ului antic din oase, detaliată în jurnalul Nature Communications, a descoperit că cel puțin 14 dintre acei oameni care au murit la acel lac nu erau din Asia de Sud. În schimb, genele lor se potrivesc cu cele ale oamenilor moderni din zona Mediteranei de est.

Mai mult, acele oase erau mult mai noi decât majoritatea descoperite la lac, care datează din anul 800. Oamenii cu origine mediteraneeană par să fi murit în jurul anului 1800. Așadar, ce căuta un grup de zona Mediteranei într-un colț la peste 5.000 de metri altitudine în munții Himalaya? Și cum au murit?

Ce spun legendele locale despre originea oaselor misterioase?

Povestea lacului Roopkund evidențiază nevoia pentru mai multe metode de colectare a dovezilor atunci când studiem trecutul. Oasele sunt cu adevărat misterioase. Acestea provin de la bărbați și femei, majoritatea adulți tineri, care par să fi murit în perioade diferite, probabil de-a lungul a zeci sau sute de ani.

Istorisirile localnicilor oferă ceva mai multe detalii. Lacul Roopkund se află pe un traseu de pelerinaj pentru Nanda Devi, o manifestare a zeiței hinduse Parvati. Potrivit legendelor locale, un rege a înfuriat-o cândva pe Nanda Devi, astfel că aceasta a declanșat secetă peste împărăția lui. Regele a încercat să o împace, astfel că a pornit în pelerinaj alături de anturajul său și a trecut de lacul Roopkund, ajungând în ceea ce acum este statul Uttarakhand. Însă, regele nechibzuit a adus cu el dansatoare și alte elemente fastuoase, astfel că Nanda Devi s-a înfuriat și mai mult. În cele din urmă, aceasta a declanșat o furtună puternică și a ucis întregul grup, dezvăluie legenda.

Nu există consens în rândul cercetătorilor

Totuși, nu există consens în privința modului în care un grup de oameni aparent din zona Mediteranei a ajuns într-un astfel de loc izolat din munții Himalaya în jurul anului 1800. Nu există relatări istorice despre expediții la acea vreme în această regiune.

O teorie susține că morții misterioși de la Roopkund ar proveni de la o populație izolată de asiatici centrali care ar fi fost urmașii lui Alexandru cel Mare și armatelor sale. Populația Kalash, un grup etnic din Pakistan, datorează o parte din descendența lor acestor cuceritori, a explicat David Reich, genetician de la Universitatea Harvard.

Turiștii au mutat și chiar au furat o parte din oase de-a lungul anilor

Însă, morții misterioși nu au aceleași gene precum oamenii Kalash, care dețin o combinație de markeri genetici meditaraneeni și sud-asiatici, și nici nu prezintă semnele endogamiei care ar fi fost evidentă dacă nu se amestecau cu populația generală sud-asiatică din jurul lor, scrie Live Science.

O parte din motivul pentru care misterul lacului Roopkund persistă este că locul nu a fost îndeajuns de bine studiat. Lacul este situat pe un traseu destul de popular pentru expediții și turiștii au mutat, suprapus și chiar furat o parte din oase de-a lungul anilor. De asemenea, din cauza condițiilor meteorologice și a altitudinii, nu au putut fi desfășurate studii sistematice ale rămășițelor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Scheletele arată cât de brutală și violentă a fost viața în Evul Mediu, în special pentru oamenii obișnuiți

Serpent D’Océan, uriașul schelet de șarpe rămas blocat pe malul râului Loara din Franța

„Dinozaurii care se duelează”, cele mai complete schelete de dinozauri descoperite vreodată

Descoperire surprinzătoare: Un borcan vechi de 3.800 de ani dezgropat în Israel conținea scheletul unui bebeluș

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase