Home » Istorie » Un tezaur impresionant de artefacte furate, descoperit în urma raziilor desfășurate în Israel

Un tezaur impresionant de artefacte furate, descoperit în urma raziilor desfășurate în Israel

Un tezaur impresionant de artefacte furate, descoperit în urma raziilor desfășurate în Israel
Sursa foto: Israel Antiquities Authority (IAA)
Publicat: 14.01.2021

Mii de artefacte arheologice furate, printre care monede din aur, statui din bronz și sarcofage egiptene, au fost recuperate în Israel, mulțumită unei serii coordonate de razii.

Artefactele nu provin doar din situri arheologice din Israel, acestea provenind și din regiunea mediteraneeană, Orientul Mijlociu, Africa și chiar America de Sud. Până acum, anchetatorii nu au reușit să cuantifice tot ce au reușit să recupereze.

„Nici măcar nu le-am numărat încă”, a spus Amir Ganor, director al unității pentru prevenția furtului de la Autoritatea Antichităților din Israel (IAA).

„Captura este impresionantă”

Raziile au fost efectuate în trei locuri din Israel după o investigație care a durat luni întregi. Artefactele furate erau ascunse în locuințe private. Piața de antichități din Israel este vulnerabilă, fiind una dintre puținele țări din regiunea mediteraneeană în care traficanții pot obține o licență de vânzare a antichităților. Astfel, traficanți și hoți pot șterge originile ilegale ale artefactelor furate. Apoi, obiectele furate pot ajunge pe piața internațională de antichități.

Unele dintre artefactele furate erau de calitatea muzeală, potrivit IAA.

„Captura este impresionantă, sute de monede, ceramică din mai multe perioade, obiecte și statui din bronz, obiecte din piatră și sticlă”, a mai precizat Ganor, potrivit Live Science.

De ce sute de obiecte nu au fost confiscate

Multe dintre artefactele locale erau monede de pe vremea Imperiului Seleucid, care a guvernat în ceea ce este acum Israel între 312 și 63 î.Hr. De asemenea, anchetatorii au descoperit și statui din piatră, ceramic din Grecia și Italia, bijuterii, sarcofage egiptene, precum și vas decorat din sticlă verde. Au mai fost găsite, dar nu și confiscate, sute de măști africane din lemn. Anchetatorii nu au luat aceste măști pentru că nu sunt siguri dacă sunt antice sau mai noi. Obiectivul principal al unității pentru prevenția furtului sunt obiectele produse înainte de 1700 e.n.

Multe dintre obiectele din ceramică descoperite erau deja curățate și restaurate. Nu este clar deocamdată dacă hoții originali au restaurat ceramica sau dacă munca a fost desfășurată de experți. Trei suspecți au fost arestați, însă autoritățile ar avea de gând să aresteze și mai multe persoane. Totuși, suspecții erau traficanți, nu hoții originali. Anchetatorii încearcă acum să determine originea precisă a obiectelor furate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Arheologii au aflat ce sunt, de fapt, aceste artefacte dintr-un tărâm demult dispărut

Ce au găsit polițiștii în locuința unuia dintre cei mai mari tâlhari de artefacte arheologice din istoria europeană

Gheața topită a dezvăluit un tezaur spectaculos de artefacte antice de vânătoare în Norvegia

Justiție poetică. O canadiancă a înapoiat o serie de artefacte furate de la Pompeii deoarece credea că acestea sunt blestemate

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase