Home » Istorie » Ariadna, prințesa cretană devenită legendă

Ariadna, prințesa cretană devenită legendă

Publicat: 08.04.2021

Povestea Ariadnei din mitologia greacă este o poveste de dragoste, cu multe versiuni care au fost spuse de-a lungul timpului. Legenda începe pe insula Creta. Ariadna a fost fiica regelui Minos și a soției sale, Pasifae. Ariadna avea mulți frați, printre care Androgeus și Deucalion. La origine, numele Ariagne înseamnă “pură” sau “sfântă”.

Nu ni se spune nimic despre copilăria Ariadnei. Povestea prințesei cretane începe după ce Minos subjugă orașul Atena, cerându-i tribut. Acest tribut a venit sub formă de sacrificiu uman. Astfel, 7 tineri și 7 fecioare au fost sacrificați Minotaurului, o creatură fantastică – jumătate om și jumătate taur.

În cele din urmă, prințul atenian Tezeu va ajunge în Creta ca unul dintre tinerii pregătiți pentru sacrificiu. Ariadna s-a îndrăgostit de Tezeu și a urmărit sosirea acestuia de la distanță.

Ariadna îl ajută pe Tezeu

Ariadna se va apropia de Tezeu și-l va ajuta pe eroul grec să-l învingă pe Minotaur în labirintul său, cu condiția ca Tezeu să se căsătorească cu ea și să o ducă înapoi în Atena. Când Tezeu este de acord să se însoare cu frumoasa Ariadna și jură să facă acest lucru, fiica regelui Minos cere ajutorul maestrului Daedalus, meșterul care a proiectat Labirintul.

Urmând instrucțiunile lui Daedalus, Ariadna îi oferă lui Tezeu un ghem de ață, astfel încât, legând un capăt la intrarea în labirint, Tezeu putea să se întoarcă la punctul de plecare. Ariadna i-a mai oferit lui Tezeu o sabie pe care eroul o va folosi pentru a-l ucide pe Minotaur în labirintul său.

Ariadna este abandonată

Tezeu o va lua pe Ariadna și pe ceilalți atenieni și va pleca din Creta, pe vasul care adusese sacrificiile. Călătoria din Creta la Atena a fost lungă, iar nava lui Tezeu s-a oprit pe insula Naxos.

Pe insula Naxos, Ariadna și Tezeu s-au despărțit. Tezeu a călătorit mai departe la Atena fără prințesa cretană. Motivul acestei separări se datorează intervenției zeului grec Dionis, care a urmărit-o pe frumoasa Ariadne și a decis să o facă soția sa. Astfel, Dionis a venit la Tezeu și le-a spus atenienilor să plece fără Ariadna.

Motivele abandonului

Dionis l-ar fi încurajat pe Tezeu să o abandoneze pe Ariadna pe insula Naxos. Unii spun că Tezeu a lăsat-o pe Ariadna în urmă, fără vreo instigare din partea zeului.

În acest caz, Tezeu ar fi putut fi îngrijorat de posibila reacție a atenienilor dacă ar fi adus-o înapoi pe fiica lui Minos, pentru a fi viitoarea lor regină. Sau poate Tezeu nu avea încredere într-o femeie dispusă să-și trădeze propriul tată.

Credit foto: Shutterstock

O altă variantă este că Ariadna și Tezeu au fost despărțiți din cauza unei furtuni care i-a aruncat nava lui Tezeu departe de Naxos, în timp ce Ariadna se afla pe insulă.

Insula Ariadnei

Insula pe care a fost abandonată Ariadne este în mod normal identificată cu Naxos. Insula mai este numită și Dia, care înseamnă divin. Acest nume este folosit pentru mai multe insule grecești.

O astfel de insulă numită Dia se află la doar câțiva kilometri de coasta Cretei, evenimentele din povestea Ariadnei fiind plasate uneori pe această insulă. De asemenea, insula Cipru apare într-o poveste a Ariadnei.

Ariadna după abandon

Cele mai romantice versiuni ale poveștii Ariadnei spun că Dionis s-a căsătorit cu prințesa imediat după ce Tezeu a plecat de pe insula Naxos. Există unele versiuni întunecate care spun ce s-a întâmplat cu Ariadna după abandon.

O versiune spune că Ariadna s-a spânzurat când a aflat că Tezeu a abandonat-o. Altă versiune spune că Ariadna a fost ucisă de zeița Artemis, la porunca lui Dionis. Acest lucru s-a întâmplat pentru că Tezeu și Ariadna au făcut dragoste într-o grotă sau peșteră pe care Dionis o considera sacră. După moartea Ariadnei, Dionis a coborât în lumea de dincolo și a adus-o înapoi în lumea celor vii.

Ariadna a devenit nemuritoare

În versiunea care spune că Ariadna și Dionis au devenit un cuplu, Zeus i-a acordat Ariadnei nemurirea. Astfel, fiica regelui Minos a trăit pentru totdeauna, fără să îmbătrânească.

Ariadna și Dionis s-au căsătorit iar mireasa a primit daruri și de la alte zeități. Coroana Ariadnei a fost un cadou primit de la Afrodita și Horai. Din pricina asemănării, Coroana Ariadnei va deveni constelația Corona.

Credit foto: Shutterstock

După ce s-a căsătorit cu Dionis, Ariadna s-a aflat în prezența soțului ei – pe Muntele Olimp sau la evenimentele ritualice asociate cu zeul.

Copiii Ariadnei

Copiii Ariadnei sunt: Oenopian, Staphylus, Ceramus, Peparethus și Thoas, fiind considerați fiii lui Dionis. Ocazional, Oenopian și Staphylus au fost numiți fiii lui Tezeu.

Oenopian avea să devină rege al Chiosului, un pământ care i-a fost dăruit de către unchiul mamei sale, Rhadamanthys. Oenopian este cunoscut pentru că l-a orbit pe Orion și a făcut vin, potrivit Greek Legends and Myths.

Staphylus avea să trăiască pe insula Naxos care se afla sub conducerea lui Rhadamanthys. Fiul Ariadnei a devenit unul dintre generalii unchiului său. Ceramus va deveni stăpânul unuia dintre districtele Atenei, iar Peparethus va deveni regele insulei care îi va purta numele. Thoas va primi insula Lemnos de la Rhadamanthys. El va conduce insula înainte de a deveni regele Taurisului.

Vă recomandăm să citiți și:

Cine a fost Pericle, marele om politic din Grecia Antică

4 descoperiri astronomice făcute în Grecia Antică

Cum a ajuns Zeus regele zeilor în mitologia greacă

Un templu al zeiței Afrodita, vechi de 2.500 de ani, a fost dezgropat în Turcia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase