Un sigiliu din aur, extrem de rar și gravat cu un elefant, a fost descoperit în Anglia

10 04. 2021, 17:00

Un sigiliu medieval extrem de rar, gravat cu imaginea unui elefant care poartă un castel în spate, a fost descoperit în Norfolk, Anglia. Sigiliul a fost datat între 1250 și 1350 și este al treilea sigiliu din aur înregistrat de Sistemul portabil de antichități.

Puțini oameni din Anglia medievală au văzut un elefant viu”, a declarat Beverley Nenk, curatorul colecțiilor medievale de la British Museum.

Este posibil ca imaginea să se fi bazat pe relatări despre aceste creaturi fabuloase și exotice de la călători sau pelerini care se întorceau din Est sau din cruciade, sau din descrieri și imagini din bestiare și alte manuscrise.”

A existat un elefant viu în menajeria regală din Turnul Londrei între 1255 și 1257 – un cadou de la regele Ludovic al IX-lea al Franței pentru regele Henric al III-lea.

Sigiliul are o inscripție misterioasă

Sigiliul are doar 2,54 cm lungime, o piatră ovală gravată cu un elefant care poartă un castel pe spate. Piatra este, probabil, un carneol. Aceasta este montată în aur.

Nu există vreun nume pe sigiliu. Celelalte sigilii de aur sunt, de asemenea, anonime. În schimb, există o inscripție. Se citește: PARMAT EST – WEVEI – DRA OBEST – o zicală obscură, care este interpretată ca însemnând înarmat cu un scut, dragonul haiduc este periculos.” Legătura dintre elefant și inscripție este la fel de obscură. Ar putea fi o referire la ideea, exprimată în mod obișnuit în bestiariile medievale, că dragonii sunt singurii dușmani naturali ai elefanților.

Elefantul simbolizează puterea

În heraldica medievală, elefanții simbolizau puterea, înțelepciunea și curajul. Pentru că erau asociați cu conducătorii estici, elefanții de pe stemă se puteau referi la o victorie sau un succes în Est.

Castelul de pe spate simbolizează regalitatea și lupta. Iconografia creștină a folosit elefantul ca simbol al mântuirii umanității de către Hristos.

Evaluarea sigiliului

Perioada sugerată de litere este secolul al XIII-lea, spre deosebire de alte sigilii cu pietre prețioase care au fost create la începutul secolului al XIV-lea.

Sigiliul a fost descoperit în iunie 2020 cu un detector de metale, în apropiere de King’s Lynn. Statutul sigiliului va fi determinat la sfârșitul lunii. Deoarece este fabricat din mai mult de 10% metal prețios și are o vechime de peste 300 de ani, va fi declarat cu siguranță o comoară, potrivit The History Blog.

Un comitet de experți de la British Museum vor spune care este valoarea sigiliului pe piață. Muzeul Castelului Norwich și-a exprimat deja dorința de a-l achiziționa atunci când va fi disponibil.

Vă recomandăm să citiți și:

Sigiliu vechi de 2.000 de ani, cu imaginea zeului Apollo, descoperit în Ierusalim

Sigiliul unei prinţ din dinastia Ming, descoperit pe un câmp de luptă

Sigiliul descoperit in 1964 i-a apartinut Reginei Jezebel

Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din România poartă sigiliul sultanului Suleyman Mangnificul