Mozazaurii, prădătorii feroce de pe vremea dinozaurilor care dominau oceanele

28 04. 2021, 18:00

Mozazaurii au fost prădători feroce care dominau oceanele antice din perioada Cretacicului (în urmă cu 145,5 milioane și 65,5 milioane de ani).

În timp ce dinozaurii dominau la suprafață, mozazaurii își foloseau coada lungă și membrele stufoase, asemănătoare unor palete, pentru a se deplasa prin apă, devorând orice pradă le ieșea în cale cu fălcile lor masive și dinții ascuțiți.

Mozazaurii au fost un gen, sau grup de specii, din zeci care alcătuiau o familie diversă de reptile marine numită Mosasauridae. Mozazaurii au dominat oceanele în Cretacicul târziu. Nu erau dinozauri marini, ci mai degrabă un grup separat de reptile înrudite cu șerpii și șopârlele moderne.

Mozazaurii au dispărut în urmă cu 65,5 milioane de ani în timpul aceluiași eveniment de extincție în masă care a dus și la dispariția dinozaurilor. De atunci, o specie de mozazauri a fost „readusă la viață” în mod fictiv pe marile ecrane, mai ales în filmul „Jurassic World” din 2015.

Cel mai mare dintre mozazauri ar fi fost comparabil cu fiorosul megalodon

Speciile de mozazauri sunt printre cei mai mari membri ai familiei Mosasauridae. Unul dintre cele mai mari exemplare descoperite vreodată a fost identificat ca Mosasaurus hoffmanni, având o lungime estimată de aproximativ 17 metri, potrivit unui studiu din 2014 publicat în jurnalul Proceedings of the Zoological Institute RAS. Însă, nu toți mozazaurii erau uriași. Unele specii, precum Xenodens calminechari, aveau dimensiunea unui marsuin.

Cel mai mare dintre mozazauri ar fi fost comparabil cu fiorosul megalodon, uriașul rechin care a dominat oceanele, în Miocenul Mijlociu și Pliocen, cu mult după dispariția mozazaurilor în urmă cu 65,5 milioane de ani.

Mozazaurii au fost cei mai dominanți prădători ai oceanului la sfârșitul Cretacicului și au trăit în toate oceanele de pe Pământ. Mozazaurii mari s-ar fi hrănit cel mai probabil cu aproape orice fel de pradă pe care puteau să o prindă, inclusiv pești, rechini, păsări marine și chiar alți mozazauri. Totodată, mozazaurii ar fi vânat la adâncimi destul de mari, însă nu se îndepărtau prea mult de țărm, potrivit Live Science.

Mozazaurii au dispărut alături de dinozaurii non-aviari în urmă cu 65,5 milioane de ani

Mozazaurii s-ar fi deplasat prin apă asemenea unui șarpe sau unei anghile, însă cozile lor s-au schimbat în timp. Animalele au evoluat o coadă asemănătoare unui rechin pentru a se deplasa prin apă.

În filmul „Jurassic World” din 2015 a apărut o scenă cu un mozazaur gigant care iese din apă pentru a smulge un rechin atârnat deasupra. Această reprezentare pe marile ecrane a monstrului marin nu a impresionat prea mult experții, care nu au considerat că descrierea a fost exactă din punct de vedere științific.

Mozazaurii au dispărut alături de dinozaurii non-aviari în urmă cu 65,5 milioane de ani, după ce un asteroid uriaș s-a prăbușit pe Pământ la sfârșitul Cretacicului. Ecosistemele marine bogate în care locuiau și de care depindea hrana lor s-au prăbușit după coliziunea asteroidului, potrivit unui studiu apărut în 2005 în Journal of Geosciences. Astfel, acest evenimdent a dus la dispariția pe vecie a mozazaurilor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Paleontologii ar fi aflat de ce nu există foarte multe fosile cu dinozauri de dimensiune medie

Cofondatorul Neuralink vrea să creeze o lume Jurassic Park și specii noi de dinozauri

Unul dintre cele mai îndelungate mistere ale paleontologiei a fost rezolvat. Cauzele sunt cu totul altele decât s-a crezut până acum

În umbra dinozaurilor: animalele care au împărţit cu ei Pământul