Home » Istorie » Verde de Paris, culoarea care a făcut numeroase victime în Epoca Victoriană

Verde de Paris, culoarea care a făcut numeroase victime în Epoca Victoriană

Verde de Paris, culoarea care a făcut numeroase victime în Epoca Victoriană
Credit foto: Chris Goulet/ CC BY 4.0/Wikimedia
Publicat: 16.06.2021

Se spune că într-o seară, la Opera din Paris, Împărăteasa Eugenie a purtat o rochie atât de frumoasă încât a ajuns pe prima pagină a publicațiilor de presă de a doua zi.

Rochia avea o nuanță spectaculoasă de verde, iar culoarea sa deosebită era atât de intensă încât rămânea neschimbată chiar și în lumina puternică.

La scurt timp, „verde de Paris” a devenit culoarea elitei, nu doar pentru îmbrăcăminte dar și pentru decorațiunile din interiorul locuințelor.

GALERIE FOTO

Moda a ajuns în cele din urmă și în Anglia Epocii Victoriene, acolo unde numeroși oameni aveau să fie uciși de culoarea intensă. Pigmentul splendid a fost creația unor chimiști care au descoperit că prin combinarea cuprului cu arsenic se poate obține o vopsea mai strălucitoare și mai durabilă decât orice altă nuanță de verde disponibilă la acea vreme pe piață.

O substanță extrem de toxică, la ordinea zilei în Epoca Victoriană

După cum știm acum, arsenicul este o substanță extrem de toxică ce poate cauza leziuni ale pielii, vărsături, diaree și, în unele cazuri, cancer. Cu toate acestea, în secolul XIX, arsenicul era la fel de răspândit ca plasticul, ajungând chiar și în dulciuri, hârtie, jucării și medicamente. Așadar, folosirea arsenicului în coloranți pentru îmbrăcăminte și accesorii era la ordinea zilei.

Credit foto: CC BY 4.0/ Wikimedia

În ciuda efectelor periculoase, nu a fost întocmită legislație pentru a reglementa pigmenții bazați pe arsenic. Guvernul din Maria Britanie a adoptat o lege în privința cantității de arsenic admisă în alimente și nimic mai mult. Totuși, după cum s-a dovedit de multe ori, puterea de cumpărare a publicului cântărește uneori mai greu decât impactul legilor asupra unei industrii.

Frica generată de „verde de Paris” încă mai poate fi văzută și în cultura zilelor noastre

În urma unei declin abrupt al cererii pentru rochiile și tapetele colorate cu „verde de Paris”, producția pigmentului s-a sfârșit în totalitate în mai multe fabrici. Astăzi, nuanțele de verde bazate pe arsenic sunt de domeniul trecutului, scrie Esquire.

Frica generată de „verde de Paris” încă mai poate fi văzută și în cultura zilelor noastre. Culoarea verde este  considerată adesea o culoare a răului, folosită pentru hainele și înfățișarea personajelor antagoniste din filme.

Unii argumentează că folosirea culorii verde pentru otrăvurile din desenele animate din anii 1900 a fost influențată în mod direct de teama provocată de arsenic. Abia în anii 1980 și 1990, culoarea verde a început să fie văzută din nou într-un mod favorabil, simbolizând, în mod ironic, viața și grupurile de protecție a mediului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 10 articole vestimentare care au fost cândva la modă

Intoxicațiile cu cel mai folosit analgezic din lume sunt în creștere. Concluzia la care a ajuns un studiu

Top 5 cele mai toxice plante din România! Sunt atât de otrăvitoare încât doar câteva grame pot duce la moarte

O proprietate mai rară a cărţilor: câteva volume vechi dintr-o librărie din Danemarca sunt otrăvitoare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase