Home » Știință » Cum scapi de arsenicul din orez atunci când gătești: Cu această metodă păstrezi toți nutrienții

Cum scapi de arsenicul din orez atunci când gătești: Cu această metodă păstrezi toți nutrienții

Publicat: 24.12.2020
Cum scapi de arsenicul din orez atunci când gătești: Cu această metodă păstrezi toți nutrienții
Sursa foto: Unsplash

Orezul este unul dintre alimentele cele mai consumate din lume. Totodată, orezul are un conținut mai ridicat de arsen în comparație cu alte mâncăruri, absorbând de aproape 10 ori mai mult din substanța toxică decât alte recolte de cereale.

Acest lucru se întâmplă în mare parte din cauza faptului că orezul este cultivat în câmpuri inundate, ceea ce face mai ușor pentru recoltă să absoarbă compușii cancerigeni prezenți în mod natural în pământ. Apa contaminată din sol este considerată cea mai mare amenințare asupra sănătății publice atunci când vine vorba de expunerea la arsenic.

„Există temeri reale în rândul populației privind consumul de orez din cauza arsenicului”, a spus Manoj Menon, om de știință la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie.

Oamenii de știință au încercat mai multe metode de gătire a orezului

Prin intermediul unui nou studiu, Menon și echipa sa au investigat mai multe metode de gătire a orezului pentru a vedea care dintre acestea oferă cea mai bună cale de a reduce cantitatea de arsenic, însă în același timp păstrând nutrienții.

Cercetătorii au analizat patru procese, toate acestea implicand gătirea orezului prin metoda absorbției, folosind fie orez nespălat, orez spălat, orez înmuiat sau orez parțial fiert.

Tehnica prin care poți scăpa de 73% din arsenicul din orezul alb

Pentru a face asta acasă, oamenii de știință spun că poți fierbe mai întâi apa (patru cești de apă proaspătă pentru fiecare ceașcă de orez crud). Apoi, adaugi orezul și lași totul să fiarbă încă 5 minute. Apoi, arunci apa, care acum a îndepărtat mare parte din arsenic, și adaugi apă proaspătă, două cești pentru fiecare ceașcă de orez. Într-un final, acoperi orezul cu un capac și lași să se prepare la temperatură medie până când apa a fost absorbită, potrivit Science Alert.

Potrivit cercetătorilor, această tehnică înlătură în jur de 54% din compusul anorganic din orezul brun, precum și în jur de 73% din orezul alb, în timp ce mare parte din nutrienții precum zinc, magneziu sau potasiu este păstrată.

Totuși, oamenii de știință subliniază că experimentul ar trebui să fie repetat în mai multe medii diferite, folosind diferite tipuri de orez și diverse niveluri de calitate a apei. Însă, acesta este un prim pas în direcția cea bună.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Plumb şi arsenic, descoperite în băuturile alcoolice

Experţii au detectat un nivel ILEGAL de arsenic în mâncarea nou-născuţilor

Cele mai comune chimicale care afectează corpul uman

Noi „chimicale eterne” au fost descoperite în apele din Arctica pentru prima dată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase