Home » Știință » Intoxicațiile cu cel mai folosit analgezic din lume sunt în creștere. Concluzia la care a ajuns un studiu

Intoxicațiile cu cel mai folosit analgezic din lume sunt în creștere. Concluzia la care a ajuns un studiu

Intoxicațiile cu cel mai folosit analgezic din lume sunt în creștere. Concluzia la care a ajuns un studiu
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 04.11.2020

Paracetamolul este o metodă populară de ameliorare a durerii. În Elveția, analgezicul este disponibil fără rețetă sub formă de pastile de 500 mg, dar și în doze de 1.000 de mg (1 gram) atunci când este prescris de un medic.

Cercetătorii de la ETH Zurich au investigat recent dacă disponibilitatea pastilelor de doze mai mari ar putea fi asociată cu incidența crescută de intoxicații cu paracetamol. Studiul lor a concluzionat că legătura este reală.

Paracetamolul este cel mai folosit analgezic din lume. „Este un medicament foarte sigur, însă doar pentru ameliorarea de scurtă-durată a durerii și doar în condițiile în care doza zilnică nu o depășește pe cea recomandată”, a explicat Andrea Burden, profesor de farmacoepidemiologie la ETH Zurich.

„Asta este adevărata problemă”

Pentru adulți, doza maximă recomandată este 4.000 de mg (4 grame), ceea ce este echivalentul a maxim patru pastile cu dozaj mare sau opt pastile cu dozaj mai scăzut. În cazul unei supradoze, paracetamolul poate cauza intoxicație severă, rezultând chiar în insufieciență hepatică. În unele cazuri, consecințele pot fi fatale sau pacientul poate necesita un transplant de ficat.

„O problemă cu paracetamolul este că nu e eficient pentru toți pacienții sau pentru toate formele de durere. Dacă medicamentul nu ajută în ameliorarea simptomelor, pacientul ar putea fi tentat să crească doza fără sa mai consulte un cadru medical. Asta este adevărata problemă”, a mai adăugat Burden.

Care este recomandarea oamenilor de știință

Însă, un rol îl joacă și dimensiunea pastilelor. Este foarte ușor pentru pacienți să depășească doza zilnică maximă dacă mai iau câteva pastile de 1.000 de mg în plus. În schimb, în cazul pastilelor de 500 de mg, riscul supradozei accidentale nu este atât de ridicat, a subliniat profesorul, potrivit MedicalXpress.

Recomandarea oamenilor de știință este ca oamenii să se consulte mereu cu un medic. „Noi recunoaștem că gestionarea durerii este complicate, iar alte medicamente pot avea efecte adverse severe. Însă, dacă paracetamolul nu pare să ofere efectul dorit, este important pur și simplu să nu mai continuăm tratamentul. În schimb, oamenii ar trebui să ceară sfatul unui medic pentru a găsi opțiunea terapeutică cea mai potrivită”, a spus Burden.

De asemenea, prin reducerea disponibilității dozelor mai mari, Burden consideră că unele cazuri de intoxicație ar putea fi prevenite. Între timp, personalul din farmacii ar trebui să atenționeze consumatorii privind pericolele la care se expun dacă depășesc doza zilnică recomandată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Paracetamolul a devenit unul dintre cele mai vândute medicamente în România

Cel mai folosit analgezic din lume provoacă un comportament mai riscant

Paracetamolul, folosit în tratarea cazurilor uşoare COVID-19, rar în farmacii

Noi efecte secundare ale paracetamolului, cel mai utilizat medicament de către români, au fost descoperite recent

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase