Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce urina unui om poate deveni verde?

De ce urina unui om poate deveni verde?

De ce urina unui om poate deveni verde?
Credit foto: The New England Journal of Medicine
Publicat: 06.12.2020

Cadrele medicale dintr-un spital american au fost luate prin surprindere după ce au constatat că urina unui pacient avea o nuanță de verde tulbure. Cazul a fost documentat într-o revistă de specialitate.

Bărbatul în vârstă de 62 de ani avea Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică (BPOC), o boală pulmonară progresivă din cauza căreia a ajuns la camera de gardă după ce timp de două zile a avut dificultăți de respirație, se arată în raportul medical.

Pacientul avea niveluri ridicate de dioxid de carbon în sânge, care îi puneau viața în pericol. A fost internat în secția de terapie intensivă, conectat la un ventilator și i s-a administrat un anestezic general numit propofol.

Cinci zile mai târziu, urina bărbatului, care era colectată într-o pungă, a devenit verde.

Ce poate transforma urina într-una de culoare verde?

Apariția urinei verzi poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv efectele secundare ale medicamentelor, anumite infecții și probleme hepatice, potrivit medicilor de la Weiss Memorial Hospital din Chicago, care au publicat raportul medical despre acest caz în revista The New England Journal of Medicine.

În cazul bărbatului, vinovatul a fost propofolul, un medicament utilizat pe scară largă pentru anestezie generală. În cazuri rare, acest medicament poate transforma urina unei persoane într-una de culoare verde.

Cum se întâmplă mai exact această colorare nu este pe deplin înțeles. Poate apărea însă atunci când anumiți produși de descompunere (metaboliți) ai propofolului sunt eliminați prin rinichi, mai degrabă decât prin ficat, potrivit unui raport din 2015 despre un caz similar, publicat în Journal of Clinical & Diagnostic Research. De obicei, propofolul este metabolizat în ficat. Metaboliții sunt cei care provoacă culoarea verde.

Din fericire, această decolorare este benignă și dispare odată ce medicamentul este oprit. Și în acest caz urina bărbatului a revenit la o culoare normală după ce i-a fost scos propofolul din schema de tratament, se mai arată în raport. El a stat în spital două săptămâni și a fost externat către un centru de recuperare.

Urina oamenilor poate dobândi o serie de culori. În 2019, medicii au raportat cazul unei femei cu „sindromul sacului purpuriu”, rezultatul unei reacții chimice ciudate care poate avea loc în sacii cu cateter.

Vă recomandăm să citiți și:

Cele 13 cauze ale apariţiei cistitei

Organe fără de care corpul uman nu poate supravieţui

Top 10 cele mai stranii tehnici de înfrumuseţare ale celor mai frumoase femei din istorie

Semnele care îţi arată că eşti deshidratată

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase