Home » Istorie » Ce întrebări conținea cel mai vechi mesaj găsit vreodată într-o sticlă

Ce întrebări conținea cel mai vechi mesaj găsit vreodată într-o sticlă

Ce întrebări conținea cel mai vechi mesaj găsit vreodată într-o sticlă
Credit foto: Western Australian Museum
Publicat: 31.07.2021

În 2018, un mesaj într-o sticlă care data din 1886, în urmă cu 132 de ani, a fost găsit pe jumătate îngropat în nisipul de pe o plajă din Australia de Vest.

Potrivit conținutului, sticla a plutit mai bine de un secol pe apă, înainte să fie descoperit la aproape 950 kilometri depărtare de locul în care a fost aruncat de la bordul unei nave, în Oceanul Indian.

Tonya Illman a găsit sticla veche de gin cu un mesaj împăturit în interior în ianuarie 2018, la 50 de metri de țărm pe Insula Wedge. Chiar dacă îi lipsea dopul, în mod surprinzător, atât sticla cât și mesajul erau în mare parte neatinse.

GALERIE FOTO

Mesajul făcea parte dintr-un experiment german care s-a desfășurat între 1864 și 1933 cu scopul de cartografia curenții oceanici. În această perioadă, mii de sticle au fost aruncate de la bordul navelor germane. Fiecare conținea un mesaj cu data, coordonatele și denumirea navei, portul și ruta pe care o urma.

Un chestionar pe care trebuie să îl completeze cine găsea sticla

Mesajul mai conținea și un chestionar, pentru ca oricine se nimerea să găsească sticla să scrie locul și data la care a fost găsită, iar apoi să o trimită înapoi la Observatorul Naval German din Hamburg sau cel mai apropiat Consulat al Germaniei.

Credit foto: Kym Illman

Cerneala de la stiloul căpitanului se estompase, așa că soțul lui Tonya, Kym Illman, a început să investigheze și a reușit să deslușească o parte din mesaj, cum ar fi data (12 iunie 1886), coordonatele, ruta (Cardiff la Makassar) și denumirea navei (Paula).

Cei doi au dus mesajul și sticla la Muzeul Australian de Vest (WA Museum) pentru confirmare. Experții de acolo au confirmat faptul că sticla și mesajul datează din acea perioadă, iar nava Paula a urmat ruta specificată în 1886.

Mii de sticle aruncate de la bordul navelor germane în timpul experimentului

Însă, cea mai spectaculoasă confirmare a avut loc abia după ce muzeul WA a contactat cercetătorii din Germania, scrie Science Alert.

„În mod incredibil, o cercetare în arhivele germane a dus la jurnalul meteorologic original al navei Paula și acolo era o consemnare pentru 12 iunie 1886 făcută de către căpitan, înregistrând aruncarea unei sticle de la bordul navei. Data și coordonatele corespund în totalitate”, a explicat Ross Anderson, expert în arheologie maritimă la muzeul WA.

Din cele câteva mii de sticle aruncate de la bordul navelor germane în timpul experimentului, această descoperire este abia a 663-a. De asemenea, sticla este și cea mai veche, vechiul record fiind stabilit de către o sticlă veche de 108 ani și 138 de zile, aceasta făcând parte dintr-un experiment similar desfășurat de Marea Britanie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Scrisori emoționante, recuperate de la bordul unei nave scufundate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

O scrisoare demult pierdută arată că Albert Einstein a prezis descoperirea super-simțurilor animale

Scrisoare din perioada renascentistă, sigilată timp de secole, citită de cercetători fără a fi deschisă

Scrisoarea de pe Titanic scrisă de un pastor care a murit în naufragiu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase