Home » Istorie » Uriașii pterozauri aveau gâturi mai lungi decât girafele. Structura complexă descoperită în interior

Uriașii pterozauri aveau gâturi mai lungi decât girafele. Structura complexă descoperită în interior

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.04.2021

Pterozaurii, unele dintre primele și cele mai mari vertebrate care au învățat cum să zboare, au fost considerați de multe ori rudele notoriului Tyrannosaurus rex.

Acum, oamenii de știință au descoperit secretul vechi de 100 de milioane de ani pentru succesul pterozaurilor zburători. Aceștia aveau un gât mai lung decât al unei girafe.

Paleontologii de la Universitatea Portsmouth nu reușeau să înțeleagă modul în care pterozaurii puteau să își susțină gâturile lungi și subțire în timpul decolării și zborului atunci când transportau animale de pradă mari.

„Nu am mai văzut așa ceva până acum în vertebra unui animal”

Însă, mulțumită unor noi rămășițe descoperite intacte în Maroc, misterul a fost acum rezolvat. Studiul a fost publicat în jurnalul iScience și arată o imagine complexă a structurilor care sunt aranjate în formă de helix în jurul unui tub central din interiorul vertebrei gâtului.

Acest structură complicată demonstrează cum au evoluat aceste reptile zburătoare și au reușit să-și susțină capetele uriașe care uneori depășeau 1,5 metri în lungime. Oamenii de știință suspectează că „structura ușoară” oferă forță fără să compromită abilitatea pterozaurului de a zbura.

„Nu am mai văzut așa ceva până acum în vertebra unui animal. Tubul neural este situat central în vertebră și este conectat la peretele exterior printr-un număr de trabecule subțiri aranjate precum spițele unei roți de bicicletă”, a explicat Dave Martill, profesor de paleobiologie la Universitatea Portsmouth, citat de The Guardian.

„Evoluția a transformat aceste creaturi în zburătoare uimitoare și eficiente”

„Acestea sunt chiar și suprapuse precum spițele unei roți de bicicletă. Evoluția a transformat aceste creaturi în zburătoare uimitoare și eficiente”, a adăugat profesorul.

Cercetătorii au dorit inițial să studieze forma și mișcările gâtului de pterozaur, însă au profitat de computerul tomograf pentru a vedea ce se ascunde la interior. Analizele au arătat cel puțin 50 de așa-numite spițe în gâtul pterozaurului care ar putea rezistența cu până la 90%.

„Aceste animale aveau gâturi ridicole. Erau foarte lungi. În cazul unor specii, a cincea vertebră de la cap era la fel de lungă precum corpul animalului. O girafă pare perfect normală în comparație cu aceste animale. Am dorit să aflăm cum funcționau aceste gâturi incredibile”, a precizat Cariad Williams, autor principal al noului studiu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misterul originilor celebrilor pterozauri, elucidat de oamenii de știință

Cel mai înalt dinozaur din sud-estul Europei, expus la Râșnov. Este cât două girafe suprapuse

Cofondatorul Neuralink vrea să creeze o lume Jurassic Park și specii noi de dinozauri

Un dinozaur fioros a terorizat Patagonia în trecut

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase