Home » Istorie » Fosile dezvăluie că cefalopodele ar putea fi cu 30 de milioane de ani mai vechi decât am crezut

Fosile dezvăluie că cefalopodele ar putea fi cu 30 de milioane de ani mai vechi decât am crezut

Publicat: 29.03.2021
Fosile dezvăluie că cefalopodele ar putea fi cu 30 de milioane de ani mai vechi decât am crezut
Credit foto: Gregor Austermann / Communications Biology

Clasa de animale marine cefalopoda, care include astăzi calamari, caracatițe și sepii, ar fi putut să existe pe Pământ cu 30 de milioane de ani mai devreme decât am crezut până acum, potrivit unor noi cercetări.

Mai mult, dacă vom rearanja cronologia apariției cefalopodelor, întreaga istorie evoluționară a organismelor nevertebrate ar putea fi reanalizată, având în vedere importanța acestor creaturi pentru viața de pe planeta noastră.

Un element cheie al noilor cercetări este descoperirea mai multor fosile, vechi de 522 milioane de ani, în peninsula Avalon din Terranova, Canada. Anumite trăsături ale fosilelor ar putea însemna că pot fi introduse în clasa cefalopodelor.

Ce se va întâmpla dacă se va confirma că sunt într-adevăr cefalopode?

„Dacă se va confirma că sunt într-adevăr cefalopode, va trebui să actualizăm datarea originii cefalopodelor în Cambrianul timpuriu. Asta ar însemna că cefalopodele au apărut chiar la începuturile evoluției organismelor multicelulare, în timpul exploziei din Cambrian”, a explicat Anne Hildenbrand, om de știință și geolog la Universitatea Heidelberg din Germania.

Până acum, cele mai timpurii cefalopode erau considerate Plectronoceras cambria, mici moluște cu cochilii conice care au trăit spre sfârșitul perioadei Cambrian, în urmă cu aproximativ 490 de milioane de ani.

Deși cunoștințele noastre despre anatomia P. cambria sunt bazate pe fosile incomplete, acestei noi descoperiri sunt suficient de similare încât să sugereze o legătură între specii. Totodată, acestea sunt îndeajuns de diferite încât să susțină ipoteza că milioane de ani de evoluție le-ar putea separa.

„Descoperirea este extraordinară”

Ajustarea cronologiei ar însemna că cefalopodele au apărut înainte de anumite artropode (inclusiv insecte și crustacee), datând din timpul perioadei geologice Terreneuvian, potrivit Science Alert.

„Descoperirea este extraordinară. În comunitatea științifică este suspectat de mult timp faptul că evoluția acestor organisme extrem de dezvoltate a început mult mai devreme decât am crezut. Însă, până acum, nu aveam fosilele și dovezile necesare pentru a susține această teorie”, a precizat Gregor Austermann, om de știință la Universitatea Heidelberg.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un proiect secret al armatei americane din timpul Războiului Rece a descoperit fosile ciudate în solul înghețat din Groenlanda

Paleontologii ar fi aflat de ce nu există foarte multe fosile cu dinozauri de dimensiune medie

Genomul masiv al acestor „fosile vii” ar putea explica trecerea de la mediul acvatic la cel terestru

Fosilele oferă detalii noi despre cea mai mare extincție din istoria Pământului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase