Home » Istorie » Noi dovezi care arată că prima civilizație americană era alcătuită din ingineri „sofisticați”

Noi dovezi care arată că prima civilizație americană era alcătuită din ingineri „sofisticați”

Noi dovezi care arată că prima civilizație americană era alcătuită din ingineri „sofisticați”
Credit foto: Jennifer R. Trotter/ CC BY-SA 4.0/ Wikimedia
Publicat: 12.09.2021

Poverty Point din nordul statului american Louisiana este una dintre primele civilizații americane documentate, o comunitate de nativi americani care datează din cel puțin 1700 î.e.n.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au arătat că acești locuitori erau ingineri extrem de pricepuți.

Structurile din pământ masive stabilite la Poverty Point, în decurs de doar câteva săptămâni sau luni, reprezintă o dovadă a faptului că oamenii care trăiau aici în urmă cu mii de ani știau foarte bine ce făceau atunci când vine vorba despre inginerie, au spus cercetătorii.

GALERIE FOTO

Chiar și astăzi, centrul Poverty Point, sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, este dominat de o movilă care se ridică până la 20 metri deasupra solului, iar milioane de metri cubi ar fi fost necesari pentru a crea aceste movile. Cu siguranță, acestea nu au fost proiecte simple.

„Erau ingineri uimitori și aveau cunoștințe tehnice extrem de sofisticate”

„Unul dintre cele mai remarcabile aspecte este că aceste structuri din pământ au rezistat mai bine de 3.000 de ani fără vreo defecțiune sau eroziune majoră. Prin comparație, podurile, autostrăzile și barajele moderne eșuează incredibil de regulat din cauza faptului că sunt proiecte extrem de complicate. Acești oameni erau ingineri uimitori și aveau cunoștințe tehnice extrem de sofisticate”, a spus arheologul Tristram Kidder, autor principal al studiului de la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri.

Credit foto: Washington University in St. Louis

Punctul cheie al noilor cercetări este faptul că aceste movile au fost ridicate rapid. Cercetătorii au folosit tehnici precum datarea prin radiocarbon, măsurători magnetic și analiza microscopului a solului pentru a confirma că movilele au fost construite într-un interval de timp „exceptional de rapid”.

Acest fapt este dovedit de straturile solului folosit pentru construite, arată noul studiu. Există foarte puține semne de deteriorare între nivelurile movilelor, ceea ce înseamnă că nu au fost expuse la elementele naturii pentru o perioadă semnificativă de timp, scrie Science Alert.

O anumită magie pe care inginerii noștri moderni nu au reușit încă să o înțeleagă

De asemenea, structurile continuă să reziste în ciuda cantităților substanțiale de precipitații care au ajuns din Golful Mexic în decurs de mii de ani. Se pare că amerindienii foloseau o combinație ingenioasă de tipuri diferite de sol (inclusiv argile, aluviuni și nisip) pentru a crea structuri rezistente.

„În mod similar cu beton romanilor sau pământul bătătorit din China, amerindienii au descoperit modalități sofisticate de combinare a diferitelor tipuri de materiale pentru a le face practic indestructibile, în ciuda faptului că nu erau compacte. Există o anumită magie aici pe care inginerii noștri moderni nu au reușit încă să o înțeleagă”, a precizat Kidder.

Oamenii acelor vremuri nu ar fi fost capabili să folosească unelte moderne, animale domesticite și nici căruțe pentru a ridica movilele, de la excavarea cantităților vaste de sol și până la transportarea acestora la locația corectă.

Situl, despre care Kidder spune că ar fi fost un punct important pentru pelerinajele religioase, a fost abandonat în urmă cu 3.000 – 3.200 de ani, cel mai probabil din cauza schimbărilor climatice și a inundațiilor. Acum, structurile impresionante care au rămas în urmă, precum și îndemânarea constructorilor, a fost pe deplin recunoscută.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum au încercat amerindienii să se apare de invazia rușilor de la începutul secolului XIX. Structura a fost abia acum redescoperită

Cum au schimbat caii viața amerindienilor?

Muntele Rushmore și moștenirea spirituală a amerindienilor

Conchistadorii au folosit cunoştinţele amerindienilor pentru a-şi purta războaiele

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase