Home » Istorie » Misterul Omului din Somerton, tot mai aproape de elucidare. Cadavrul a fost exhumat

Misterul Omului din Somerton, tot mai aproape de elucidare. Cadavrul a fost exhumat

Misterul Omului din Somerton, tot mai aproape de elucidare. Cadavrul a fost exhumat
Sursa foto: Domeniu Public/ Wikimedia
Publicat: 16.09.2021

Femeia care ar putea fi nepoata Omului din Somerton (numit și cazul Taman Shud) speră ca testele ADN ale rămășițelor sale să elucideze unul dintre cele mai captivante mistere ale Australiei.

Cadavrul a fost exhumat în luna mai pentru a fi supus testărilor criminalistice după mai bine de 70 de ani de la descoperirea bărbatului pe o plajă din Somerton, în sudul orașului australian Adelaide. Atunci când un trecător a găsit cadavrul în 1948, bărbatul misterios avea o țigară neaprinsă pe piept.

Părul bărbatului, precum și hainele sale, erau în stare perfectă, deși toate etichetele fuseseră înlăturate.

Bărbatul nu a fost niciodată identificat, cazul nerezolvat stârnind imaginația a generații întregi de australieni, dar și a oamenilor din întreaga lume. Acum, Rachel Egan, posibila nepoată a bărbatului, speră ca misterul să fie, în sfârșit, elucidat.

„Trebuie să aflăm adevărul, oricare ar fi acesta”

„Indiferent dacă am sau nu o legătură genetică cu Omul din Somerton, trebuie să aflăm adevărul, oricare ar fi acesta. Prin exhumarea cadavrului și identificarea Omului din Somerton vom aduce alinare pentru multe persoane. Undeva în lume există o familie care a pierdut pe cineva drag. Cineva trebuie să îl cunoască”, a spus Rachel Egan, în cadrul unui emisiuni difuzate recent în Australia.

Înmormântarea misteriosului Om din Somerton. Sursa foto: Domeniu Public/ Wikimedia

Criminaliștii vor analiza ADN-ul Omului din Somerton pentru a vedea dacă există vreo legătură cu cel al lui Egan. Soțul său, profesorul Derek Abbott de la Universitatea din Adelaide, a devenit expert în acest caz după ce a început să investigheze circumstanțele în 2009.

Cei doi s-au întâlnit în acel an, după ce profesorul Abbott a contactat-o pe Egan, fiind de părere că tatăl ei ar putea fi fiul Omului din Somerton, potrivit News.com.au.

„O teorie este că Omul din Somerton a venit să o viziteze pe Jo Thompson”

Una dintre teoriile profesorului Abbott este că misterul are legătură cu femeia care ar putea fi bunica lui Egan, Jo Thompson.

„O teorie este că Omul din Somerton a venit să o viziteze pe Jo Thompson și fiul său, iar apoi a murit dintr-un motiv necunoscut pe acea plajă și poate că a fost în interesul lui Jo să nu îl identifice”, a explicat profesorul.

Cazul bărbatului a atras atenție internațională din mai multe motive. Omul din Somerton a fost găsit într-o perioadă deosebit de tensionată din punct de vedere politic (Războiul Rece), astfel că s-a vehiculat că acesta ar fi fost spion. Totodată, în unul dintre buzunarele sale a fost găsită o hârtie cu o serie de caractere ce păreau a fi un cod secret, precum și o altă bucată de hârtie pe care erau inscripționate cuvintele „Taman Shud”. Scris în limba persană, textul înseamnă „s-a sfârșit”. Mai mult, autoritățile nu au putut determina niciodată cauza decesului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misterul unei epave din secolul al XVII-lea, descoperită în Golful Finlandei, a fost elucidat

Misterul „umbrelor morții” de pe străzile orașelor Hiroshima și Nagasaki, dezlegat după 76 de ani

O instalație misterioasă și izolată, cu un hangar imens, a apărut la o bază aeriană din China

Pietrele Îndrumătoare din Georgia, monumentul misterios care intrigă omenirea de zeci de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase