Home » Istorie » Bile misterioase din piatră, descoperite într-un mormânt antic. Cum ar fi fost folosite?

Bile misterioase din piatră, descoperite într-un mormânt antic. Cum ar fi fost folosite?

Bile misterioase din piatră, descoperite într-un mormânt antic. Cum ar fi fost folosite?
Sursa foto: University of Central Lancashire
Publicat: 23.09.2021

Două bile din piatră șlefuită, confecționate în urmă cu 5.500 de ani și asociate cu o practică misterioasă aproape unică neoliticului din Marea Britanie, au fost descoperite într-un mormânt antic de pe insula Sanday, din insulele Orkney, la nord de Scoția.

Sute de bile din piatră, fiecare de mărimea unei mingi de baseball, au fost găsite la situri neolitice din Scoția și Insulele Orkney, dar și în Anglia, Irlanda și Norvegia. Unele erau frumos ornate, iar altele erau șlefuite. Cercetătorii au sugerat în trecut că aceste bile erau folosite ca arme, astfel că au fost numite „capete de buzdugan”.

Însă, majoritatea arheologilor cred acum că bilele din piatră ar fi fost făcute în scopuri artistice, probabil pentru a semnifica statutul unei persoane în comunitatea sa sau pentru a comemora o etapă importantă din viața persoanei, a spus arheologul Vicki Cummings de la University of Central Lancashire din Anglia, care a coordonat lucrările de excavare la mormântul antic.

„Șlefuirea unei pietre necesită mult timp”

Cele două bile din piatră descoperite la mormânt, una făcută din piatră neagră și alta dintr-un calcar mai deschis la culoare, sunt exemple foarte vechi ale acestor obiecte și au fost șlefuite cu atenție. Această practică ar fi fost mai des întâlnită la începutul perioadei neolitice.

Cele două bile din piatră „sunt obiecte simple, însă frumoase”.

„Ar fi fost nevoie de mult timp pentru a le confecționa pentru că șlefuirea unei pietre necesită mult timp. Trebuie să stai acolo cu nisip, apă și o piatră și pur și simplu să muncești”, a explicat Cummings.

Aceasta este una dintre puținele ori în care bilele din piatră au fost găsite în contextul lor arheologic adevărat, fapt ce ar putea dezvălui mai multe despre scopul obiectelor misterioase.

„Asta sugerează că oamenii manipulau rămășițele umane”

Fiecare dintre bile au fost găsite în colțurile a două compartimente diferite folosite pentru a așeza rămășițele umane în mormânt, în timp ce alte obiecte, în special din ceramică, au fost găsite de-a lungul zidurilor compartimentelor.

„Probabil că oamenii așezau mici lespezi pe jos, iar pe aceste lespezi așezau vase. Se pare că erau foarte interesați de ziduri și colțuri”, a mai subliniat Cummings.

În interiorul mormântului, arheologii au mai găsit și un depozit de oase umane incinerate în apropiere de intrările în două dintre cele cinci compartimente, precum și „cuțite” făcute din pietre găsite pe plajă și sparte pentru a avea margini ascuțite, potrivit Science Alert.

Oamenii ar fi folosit cuțitele pentru a separa carnea de pe oasele morților. „Asta sugerează că oamenii manipulau rămășițele umane așezate în mormânt. Există multe tradiții și exemple ale acestei practici”, a spus Cummings.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primele excavări la „Piatra lui Arthur” dezvăluie adevărata origine a monumentului neolitic

Mormânt neolitic, descoperit în pivnița unui palat din centrul Cluj-Napoca

Noi descoperiri răstoarnă tot ce credeau cercetătorii despre originile monumentului neolitic Stonehenge

Picturile neolitice descoperite în Spania arată că arta era o activitate socială pentru bărbați și femei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase