Home » Istorie » Noi descoperiri răstoarnă tot ce credeau cercetătorii despre originile monumentului neolitic Stonehenge

Noi descoperiri răstoarnă tot ce credeau cercetătorii despre originile monumentului neolitic Stonehenge

Sursa foto: Unsplash
Publicat: 18.02.2021

Rămășițele unui monument antic situat în zona de vest a Țării Galilor indică faptul că pietrele amplasate cândva la acest sit ar fi fost folosite la construirea cercului neolitic Stonehenge, a sugerat un nou studiu.

Cercetătorii cred că unele pietre folosite la Stonehenge, în apropiere de Salisbury în sud-vestul Angliei, au fost folosite inițial la un alt monument situat la 280 de kilometri în sud-vestul Țării Galilor.

Oamenii de știință din spatele descoperirii, de la University College London (UCL), au spus că există elemente cheie care fac legătura între Stonehenge, construit în 3000 î.Hr., cu un alt monument circular mai vechi numit Waun Mawn. Echipa a mai sugerat că pietrele ar fi fost mutate de constructorii antici ai Stonehenge pe măsură ce societatea lor a migrat.

Descoperirile ar putea explica misterul monoliților de la Stonehenge

Descoperirile au fost publicate în jurnalul Antiquity și ar putea explica motivul pentru care monoliții de la Stonehenge au fost mutați pe o distanță atât de mare, având în vedere că majoritatea monumentelor circulare de la acea vreme erau construite în apropiere de carierele de piatră.

Waun Mawn este unul dintre cele mai vechi monumente circulare din piatră din Marea Britanie și al treilea cel mai mare din țară.

Zona înconjurătoare a fost cândva o așezare importantă cu populație densă până în anul 3000 î.Hr, atunci când activitatea pare că s-a întrerupt brusc.

„Cineva va fi îndeajuns de norocos să le găsească”

„Este ca și cum pur și simplu au dispărut. Poate că majoritatea oamenilor au migrat, luând cu ei pietrele, identitățile lor ancestrale”, a explicat Mike Parker Pearson, arheolog la UCL.

De asemenea, ținând cont de faptul că 80 de „pietre albastre” au fost amplasate la Salisbury Plain, este foarte probabil că Waun Mawn nu a fost singurul monument reciclat la Stonehenge, potrivit Science Alert.

„Poate că mai există și alte monumente la Preseli care așteaptă să fie descoperie. Cine știe? Cineva va fi îndeajuns de norocos să le găsească”, a adăugat arheologul.

Cei care au construit Stonehenge ar fi copiat monumentul din Țara Galilor

Datarea științifică a cărbunelui și sedimentelor din gropile în care pietrele erau amplasate în Țara Galilor dezvăluie că monumentul a fost construit cu aproximativ 400 de ani înainte de Stonehenge, sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Totodată, există indicii că cei care au construit Stonehenge ar fi copiat monumentul din Țara Galilor. Waun Mawn are un diametru de 110 metri, aceeași dimensiune cu șanțul care înconjoară Stonehenge, și ambele monumente sunt aliniate cu răsăritul soarelui de la solstițiul de vară.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un monument descoperit în Scoția a fost construit în aceeași perioadă ca Stonehenge

De ce a fost construit Stonehenge

Un model la scară al Stonehenge arată că monumentul avea o acustică bună

Misterul megaliţilor de la Stonehenge a fost rezolvat. Oamenii de știință au aflat locul de origine al pietrelor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase