Home » Istorie » Reinhard Heydrich, zis și Călăul, numit să coordoneze „soluția finală la problema evreiască”

Reinhard Heydrich, zis și Călăul, numit să coordoneze „soluția finală la problema evreiască”

Publicat: 10.10.2021

Reinhard Heydrich, numele complet Tristan Eugen Heydrich, zis și Călăul („Der Henker” în limba germană), s-a născut la data de 7 martie 1904, în Halle, Germania și a murit la data de 4 iunie 1942 la Praga.

Reinhard Heydrich a fost un oficial german nazist care a fost locotenentul lui Heinrich Himmler în Schutzstaffel („Eșalonul de protecție”), organizația paramilitară cunoscută drept SS. Heydrich a jucat un rol cheie în organizarea Holocaustului la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Tată lui Reinhard Heydrich, director de școală muzicală și cântăreț de operă, l-a expus pe fiul său la cultul lui Richard Wagner, iar mama sa a fost un personaj extrem de aspru. Familia a fost suspectată în mod eronat de descendență ebraică. Heydrich s-a alăturat unității paramilitare Freikorps în 1919 după ce o instanță a marinei l-a găsit vinovat de comportament imoral (pentru că a refuzat să se căsătorească cu fiica unui director de șantier naval cu care avuse o aventură). În același an, Heydrich s-a alăturat SS. La scurt timp, după o întâlnire accidentală cu Heinrich Himmler, Heydrich a fost numit șef al Sicherheitsdienst (SD sau „Serviciul de Securitate”), serviciile de informații și supraveghere din cadrul SS.

Reinhard Heydrich putea să-i încarcereze pe inamicii Reichului după bunul plac

După ce Adolf Hitler a devenit cancelar în 1933, Reinhard Heydrich a fost numit șef al departamentului politic al poliției din Munchen. Heydrich a evoluat rapid printre rangurile „Serviciului de Securitate”, fiind numit șef al SS în Berlin în 1934, iar după ce Himmler a devenit șef al forțelor polițienești din întreaga Germanie în 1936, Heydrich a preluat SD și Gestapo.

În calitate de șef al Gestapo, Reinhard Heydrich putea să-i încarcereze pe inamicii Reichului după bunul plac. În timpul Kristallnacht din noiembrie 1938, Heydrich a ordonat arestarea a mii de evrei de către Gestapo și SS și încarcerarea lor în lagărele de concentrare. În 1939, Heydrich a devenit șeful Reichssicherheitshauptamt („Biroul central de securitate al Reichului”), care se ocupa de toate serviciile secrete și de securitate din Al Treilea Reich.

Reinhard Heydrich a fost cel care a pus la cale falsul atac „polonez” asupra emițătorului de radio Gleiwitz care i-a oferit lui Hitler un pretext pentru invadarea Poloniei la data de 1 septembrie 1939. La scurt timp după aceea, Heydrich și Adolf Eichmann au început să organizeze primele deportări de evrei din Germania și Austria în ghetourile din Polonia ocupată. Heydrich a organizat, de asemenea, Einsatzgruppen („grupuri de desfășurare”), echipe mobile care au ucis aproape un milion de evrei sovietici și polonezi în teritoriile ocupate de germani. Pentru a spori controlul german asupra ghetourilor, Heydrich a ordonat înființarea Judenräte („Consiliile evreiești”) pentru a implementa directivele germane în ghetourile evreiești din Polonia ocupată, scrie Britannica.

Reinhard Heydrich a trebuit să coordoneze așa-numita „soluție finală la problema evreiască”

Reinhard Heydrich a jucat un rol esențial în planurile de la Nisko și Lublin de a închide evreii în districtele înființate pentru aceștia, precum și în deportarea tuturor evreilor europeni pe insula Madagascar, un plan care nu a fost niciodată pus în aplicare. Unii istorici cred că tocmai impracticabilitatea acestui plan a încurajat cursul nazist al uciderii în masă.

Mașina lui Reinhard Heydrich (Mercedes-Benz 320B) după încercarea de asasinare din 1942 la Praga. Heydrich a murit ulterior din cauza rănilor suferite. Sursa foto: Profimedia

La data de 31 iulie 1941, Hermann Göring l-a însărcinat pe Reinhard Heydrich să coordoneze așa-numita „soluție finală la problema evreiască”, acesta primind autorizația de a lua toate măsurile organizatorice și administrative necesare exterminării evreilor. Heydrich a condus celebra Conferință Wannsee (20 ianuarie 1942), ai cărei participanți au discutat despre logistica „soluției finale”.

În septembrie 1941, Reinhard Heydrich fusese numit Reichsprotektor (guvernator) al Boemiei și Moraviei (acum în Republica Cehă). Heydrich a combinat măsuri represive și execuții în masă cu o încercare de a liniștii țăranii și muncitorii cehi prin îmbunătățirea condițiilor sociale și economice. Succesul său în „pacificarea” populației cehe i-a adus lui Heydrich un fals sentiment de securitate și, la data de 27 mai 1942, doi agenți partizani cehi i-au provocat răni mortale cu o bombă în timp ce Heydrich se plimba cu mașină fără escortă.

Reinhard Heydrich a murit la data de 4 iunie într-un spital din Praga. Oficialii Gestapo au ripostat în urma asasinării sale, executând sute de cehi și distrugând întregul sat Lidice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lagărul Auschwitz și „soluția finală a problemei evreiești în Europa”

Rudolf Hess, confidentul loial care l-a trădat pe Adolf Hitler

Societatea Thule, gruparea ocultă care l-a inspirat pe Hitler și a oferit fundamentul ideologiei naziste

Benito Mussolini, primul dictator fascist al Europei din secolul XX

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase