Home » Istorie » Rudolf Hess, confidentul loial care l-a trădat pe Adolf Hitler

Rudolf Hess, confidentul loial care l-a trădat pe Adolf Hitler

Publicat: 29.08.2021

Rudolf Hess (numele complet Walter Richard Rudolf Hess) s-a născut la data de 26 aprilie 1894 în Alexandria, Egipt și a murit la data de 17 august 1987 în Berlinul de Vest.

Rudolf Hess a fost adjunctul lui Adolf Hitler în cadrul Partidului Național-Socialist al Germaniei. Hess a creat un scandal internațional în 1941 atunci când a zburat în secret în Marea Britanie pentru negocieri de pace între britanici și germani.

Fiu de negustor, Rudolf Hess a slujit în armata germană în timpul Primul Război Mondial. După aceea, Hess a studiat la Universitatea din Munchen, acolo unde a fost implicat în propagandă naționalistă. Hess s-a alăturat Partidului Nazist în 1920 și a devenit rapid prieten și confident al lui Adolf Hitler. După ce a participat la Puciul de la berărie din Munchen în noiembrie 1923, Hess a fugit din Austria dar s-a întors de bună voie la închisoarea din Landsberg, acolo unde a editat mare parte din textul dictat de Hitler pentru „Mein Kampf”.

Al doilea după Hermann Göring în linia de succesiune

Promovat la funcția de secretar privat al lui Hitler, Rudolf Hess a fost însărcinat cu crearea unei noi organizări centralizate a partidului. În aprilie 1933, Rudolf Hess a devenit adjunctul partidului, iar in decembrie s-a alăturat cabinetului. În 1939, Hitler l-a declarat secund al lui Hermann Göring în linia de succesiune, potrivit Britannica.

Adolf Hitler și Rudolf Hess. Sursa foto: Profimedia

Loialitatea lui Rudolf Hess pentru Adolf Hitler era absolută. Totuși, spre sfârșitul anilor 1930 și în primii ani după cel de-Al Doilea Război Mondial, atunci când armata și politica străină îl preocupau pe Hitler, influența lui Hess a scăzut, fiind compromisă și mai mult de Martin Bormann și alți lideri naziști de top.

În primăvara anului 1941, Rudolf Hess a decis să pună capăt conflictului militar dintre Germania și Marea Britanie printr-o lovitură de stat, iar astfel să-și recapete prestigiul. La 10 mai, Hess a zburat în secret de la Augsburg și a aterizat cu parașuta în Scoția cu propuneri de pace, solicitând mână liberă pentru Germania în Europa și înapoierea fostelor colonii germane drept compensație pentru promisiunea Germaniei de a respecta integritatea Imperiului Britanic.

Rudolf Hess, acuzat de Adolf Hitler că suferea de „iluzii pacifiste”

Propunerile lui Hess nu au primit răspuns de la guvernul britanic, care l-a tratat drept prizonier de război. Hess a fost deținut în Marea Britanie pe tot parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial. Gestul său idealist a fost respins chiar și de Hitler, care l-a acuzat că suferea de „iluzii pacifiste”.

După război, Rudolf Hess a fost judecat la Nürnberg, condamnat și trimis la închisoare pe viață. Hess a fost încarcerat la închisoarea Spandau din Berlin, acolo unde a rămas singurul deținut începând cu anul 1966. După moartea sa în 1987, Hess a fost înmormântat la Wunsiedel, Bavaria, iar mormântul său a devenit mai apoi un loc de pelerinaj pentru neo-naziști. În 2011, autoritățile au decis mutarea trupului. Rămășițele lui Hess au fost incinerate, iar cenușa sa a fost aruncată într-un lac neidentificat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un fost gardian de la lagărele naziste, de 100 de ani, va fi judecat

Gestapo, poliția secretă a regimului nazist care avea puteri nemărginite

Hjalmar Schacht – controversatul economist care a contribuit decisiv la reînarmarea Germaniei naziste

Josef Mengele, doctorul nazist și „Îngerul Morții” de la Auschwitz care nu a fost niciodată prins

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase