Home » Istorie » Ana Aslan, biologul român care a descoperit efectele terapeutice ale procainei

Ana Aslan, biologul român care a descoperit efectele terapeutice ale procainei

Publicat: 03.01.2022

Ana Aslan a fost medicul și biologul român care a descoperit efectele terapeutice ale procainei rezultate în urma unui tratament de lungă durată, în doze mici.

Ana Aslan s-a născut la data de 1 ianuarie 1897 în Brăila. Între 1915 și 1922, Ana Aslan a urmat cursurile Facultății de Medicină din București. Aslan a fost profesor la Facultatea de Medicină din Timișoara între 1945 și 1949, șef de secție al Institutului Endocrinologie din București între 1949 și 1952, precum și director al Institutului de Geriatrie între 1952 și 1988.

Între 1946 și 1956, în urma mai multor cercetări clinice și experimentale, prof. Dr. Ana Aslan a elaborat Gerovital H3, produs biotrofic (legat de nutriția țesuturilor) original românesc și primul medicament pentru întârzierea procesului de îmbătrânire.

Ana Aslan a primit zeci de distincții internaționale

În 1956, produsul Gerovital H3 este prezentat pentru prima oară la nivel internațional în cadrul Congresului Therapiewoche din Karlsruhe, Germania, iar mai târziu la Congresul European de Gerontologie de la Basel, Elveția.

Ana Aslan a început în 1960 experimentele pentru un nou produs, Aslavital, care conține, în afară de procaină, un factor activator și antiaterogen.

Gerovital H3, primul medicament pentru întârzierea procesului de îmbătrânire. Sursa foto: Shutterstock

În 1985, Ana Aslan a publicat lucrarea „Tehnica și acțiunea tratamentului cu Gerovital H3 – Precizări după 34 ani de folosire”. Lucrarea sa prezenta o sinteză a cercetărilor, iar în același timp preciza că, în urma recunoașterii la nivel mondial a eficienței produsului Gerovital H3, numeroase studii au confirmat rezultatele cercetătorilor români. De asemenea, studiile au confirmat și superioritatea produsului românesc, în comparație cu alte produse similare din lume.

Ce beneficii aduce tratamentul cu Gerovital H3?

Tratamentul cu Gerovital H3 aduce numeroase beneficii persoanelor de vârsta a treia, printre care reducerea stărilor de anxietate și depresie, creșterea capacităților fizice și intelectuale, îmbunătățirea memoriei, îmbunătățirea aspectului pielii și părului și normalizarea presiunii arteriale. Conform metodei dezvoltate de Ana Aslan, produsul Gerovital H3 intervine în mecanismele naturale de degradare de la nivel molecular, precum și în cele din cazul bolilor cronice, care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Ana Aslan a elaborat peste 200 de lucrări științifice care au fost prezentate lumii întregi. Aceasta a primit zeci de distincții internaționale și a fost membră a peste 20 de organizații mondiale de renume. Contribuția adusă de aceasta dezvoltării domeniului medical din România, precum și a geriatriei și gerontologiei, a rămas necontestat de-a lungul timpului.

Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan a fost fondat în 1952, fiind primul institut din lume dedicat longevității prin protejarea, menținerea și îmbunătățirea sănătății pacienților vârstnici. Institutul Ana Aslan trata mii de pacienți în fiecare an. Printre aceștia s-a numărat și nume celebre, cum ar fi Charles de Gaulle, Augusto Pinochet și Charile Chaplin. Totodată, chiar și președintele american John F. Kennedy a folosit tratamentul Gerovital pentru o afecțiune a coloanei vertebrale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Louis Pasteur, chimistul francez care a schimbat lumea pentru totdeauna

Biologii au „readus la viață” genul unor celule ciudate și galbene, uitat timp de 140 de ani

Marie Curie, fiziciana şi chimista care a scris istorie. Date biografice importante

Marie Curie, una dintre cele mai influente femei din secolul al XX-lea. VIDEO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase