Home » Istorie » Misterul unei celebre figurine din plumb, din perioada romană, a fost elucidat

Misterul unei celebre figurine din plumb, din perioada romană, a fost elucidat

Publicat: 25.10.2021
Misterul unei celebre figurine din plumb, din perioada romană, a fost elucidat
Credit foto: English Heritage

O nouă cercetare asupra unei celebre figurine din plumb, din perioada romană, secolul I, arată că nu reprezintă un sclav african, așa cum au crezut inițial arheologii, ci mai degrabă un războinic. Figurina a fost descoperită în Wall, Staffordshire (Marea Britanie), în urmă cu aproape 100 de ani. Indiciul care a fost trecut cu vederea de-a lungul vremii este un spațiu mic în mâna dreaptă care ar fi ținut inițial o armă, probabil o suliță de bronz.

În prezent parte a parohiei Wall din Staffordshire, situl roman Letocetum a fost fondat ca o tabără militară temporară la sfârșitul anilor 40 d.Hr., în primii ani ai cuceririi romane a Britaniei. Primul fort din lemn a fost construit în jurul anului 55 d.Hr. în timpul campaniei guvernatorului Aulus Didius Gallus împotriva lui Venetius, regele rebel al briganților.

Inițial, rebeliunea lui Venutius a fost îndreptată împotriva fostei sale soții, Cartimandua, regina briganților și aliată a Romei, care a divorțat în mod scandalos de el pentru a se căsători cu Vellocatus, armurierul lui modest. Ea nu era consoarta lui Venutius. Moștenise coroana, astfel că s-a debarasat de fostul soț și a rămas regină. El a intrat în război pentru a prelua conducerea, ceea ce l-a pus și în luptă cu armata romană venită în apărarea reginei.

În jurul anului 58 d.Hr, pe un vârf de deal a fost construit un fort pentru garnizoana Legiunii XIV Gemina. Soldații acestei legiuni au luptat mai departe, timp de câțiva ani, dar fortul a crescut din ce în ce mai mult, deoarece ocupa o poziție centrală la joncțiunea unei rețele de drumuri militare romane.

Fortul a fost reconstruit de mai multe ori. La sfârșitul secolului I, au fost construite o baie publică mare și un mansio, un fel de han privat care adăpostea oficialii imperiali aflați în tranzit. Rămășițele romane vizibile în prezent deasupra solului sunt părți ale complexului de băi și mansio.

figurina romana din plumb luptator
Credit foto: English Heritage

Figurina din plumb, din perioada romană, era un obiect funerar

Se crede că figurina din plumb, romană, a fost descoperită în anii 1920 într-un cimitir din secolele I și II, pe partea de vest a zidului fortului, însă în afara zidurilor orașului Letocetum. Descoperirea nu a fost făcută în urma unor săpături arheologice obișnuite și nu a fost înregistrată la acea vreme, notează History Blog.

Arheologii cred că este vorba de un obiect funerar îngropat cu rămășițele cinerare. Jumătatea de jos a figurinei este parțial topită, lucru care s-ar fi putut întâmpla când cenușa din rugul funerar a fost împrăștiată în mormânt.

Având peste 5 centimetri înălțime, figurina din plumb, romană, are brățări pe brațele superioare și un colier din mărgele. Expresia aparent dureroasă de pe chipul bărbatului a indus credința că ar fi fost vorba de un sclav.

Deși distorsionate de căldură, picioarele par a fi încrucișate de parcă ar fi stat pe pământ. În anii 1990, după descoperirea mai multor lucrări de artă romană care descriu personaje africane, figurina a fost reevaluată și postura sa cu picioarele încrucișate a fost reinterpretată ca un luptător așezat, așa cum se poate vedea într-o multitudine de obiecte comparabile descoperite în Europa continentală.

Soclul suliței a fost observat abia anul acesta, când figurina a fost fotografiată în detaliu.

Un războinic african în poziție de luptă

Prin adăugarea unei sulițe se poate observa că figurina romană din plumb stătea în poziție verticală, întinzându-și arma, mai degrabă decât să stea cu picioarele îndoite, așa cum s-a sugerat anterior. Imaginea unui bărbat african prezentat cu sulița sa a apărut în arta din perioada clasică, precum și mai recent, și este adesea numită Războinicul african. Istoricii au afirmat acum să figurina din Wall este o reprezentare a unei astfel de persoane.

Nu se știe însă, în continuare, cum a ajuns o astfel de figurină la Letocetum. Este puțin probabil ca această piesă să fi fost realizată în Marea Britanie, deși odată ce au fost introduse în zonă, aici au fost fabricate figurine metalice. Figurina din plumb, romană, este suficient de neobișnuită pentru a indica faptul că a fost realizată pe continent, dar poate că a fost adusă de undeva mult mai aproape de Mediterana decât Galia.

În timpul invaziei romane în Britania, un număr mare de oameni au călătorit în zonă, provenind din diferite părți ale Imperiului. Deși nu există un indiciu clar al provenienței figurinei, dovezile că a fost folosită ca obiect funerar i-a determinat pe istorici să speculeze că un individ a achiziționat această piesă de artă neobișnuită pe continent, a parcurs mii de kilometri și a fost îngropat împreună cu ea într-un teritoriu străin.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce au căutat dacii în Anglia şi de ce existau acolo copii cu numele de Decebal?

O vilă romană cu un mozaic impresionant, descoperită în Spania

Valoarea inestimabilă a sării. În antichitate era atât de valoroasă încât se crede că unii soldaţii romani erau plătiţi în sare

Originea numelor legiunilor romane. Trei dintre ele au făcut istorie pe teritoriul Daciei

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase