Home » Istorie » Un schelet încătușat ar putea fi prima dovadă a sclaviei din Anglia romană

Un schelet încătușat ar putea fi prima dovadă a sclaviei din Anglia romană

Un schelet încătușat ar putea fi prima dovadă a sclaviei din Anglia romană
Credit foto: MOLA (Museum of London Archaeology)
Publicat: 25.06.2021

Un bărbat care a murit în Anglia romană (Britannia) în urmă cu mai bine de 1.500 de ani a fost îngropat purtând cătușe din fier în jurul gleznelor, iar mormântul său „este probabil cel mai bun candidat” pentru rămășițele unei persoane înrobite în Anglia pe vremea când teritoriul era sub stăpânirea romanilor.

Scheletul decapitat a fost descoperit de muncitori în 2015 în Great Casterton, un sat din regiunea East Midlands din Anglia. Arheologii care au analizat recent rămășițele suspectează că cineva a îngropat trupul bărbatului purtând cătușe pentru a-l înjosi și poate pentru a indica faptul că bărbatul era sclav.

Deși documentele istorice arată că sclavia era practicată pe tot teritoriul Imperiului Roman, arheologii au descoperit foarte puține dovezi directe ale acestei practici, iar acesta este primul mormânt din Anglia romană care include un schelet cu cătușe din fier. Deși este imposibil de spus dacă bărbatul a purtat aceste cătușe și în timpul vieții, oricine l-a îngropat a dorit să fie știută dominanța sa asupra decedatului, au spus autorii studiului.

Ce sugerează descoperirea cătușelor în mormânt?

„Cătușele erau o formă de încarcerare și o metodă de pedeapsă, o sursă de disconfort, durere și stigmat care ar fi lăsat cicatrice chiar și după înlăturarea acestora”, a spus Michael Marshall, arheolog, unul dintre autorii studiului și specialist în descoperire romane de la Muzeul de Arheologie din Londra (MOLA).

„Totuși, descoperirea cătușelor într-un mormânt sugerează că acestea ar fi fost folosită pentru a exercita putere asupra morților precum și a viilor, indicând că unele dintre consecințele simbolice ale încarcerării și înrobirii s-ar putea extinde chiar și în lumea de apoi”, a adăugat Marshall.

De ce ar fi fost îngropat bărbatul purtând cătușe?

Bărbatul avea între 25 și 35 de ani atunci când a murit, iar poziția oaselor și forma mormântului sugerează că a fost așezat într-o groapă care exista deja, chiar dacă, la acea vreme, un cimitir roman era situat la aproximativ 60 de metri de mormântul bărbatului, potrivit Live Science.

Studiul a fost publicat în jurnalul Britannia. Însă, de ce ar fi fost îngropat bărbatul purtând cătușe, în ciuda faptului că acestea aveau un lacăt și ar fi putut să fie înlăturate?

Mormântul său, nedecorat și izolat, a fost creat intenționat, iar trupul său nu a fost pur și simplu abandonat după moarte, au explicat cercetătorii. În schimb, cătușele au însemnat dorința intenționată a cuiva care avea putere asupra decedatului și care dorea să incorporeze un simbol al acelei putere în mormânt, au sugerat arheologii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Peste 100 de schelete precolumbiene găsite în Guadelupa

Scheletul „Omului Loizu”, în vârstă de 11.700 de ani, încă dezvăluie secrete

Scheletul unui cal „de la ultima eră glaciară” descoperit în Utah nu este ceea ce au crezut cercetătorii

Scheletele arată cât de brutală și violentă a fost viața în Evul Mediu, în special pentru oamenii obișnuiți

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase