Home » Istorie » Scheletele unor gemeni vikingi, descoperite în morminte creștine din Suedia

Scheletele unor gemeni vikingi, descoperite în morminte creștine din Suedia

Scheletele unor gemeni vikingi, descoperite în morminte creștine din Suedia
Credit foto: Uppdrag arkeologi
Publicat: 05.08.2021

Șapte morminte de vikingi, care conțineau schelete în stare bună, inclusiv cele ale unor copii gemeni, au fost descoperite în orașul suedez Sigtuna.

Arheologii au descoperit rămășițele vechi de 1.000 de ani de la opt oameni, patru adulți și patru copii, în interiorul mormintelor. Acești oameni erau cel mai probabil vikingi care se convertiseră la creștinism. „Caracterul creștin al mormintelor este evident având în vedere modul în care au fost create mormintele”, a spus Johan Runer, manager de proiect la Uppdrag arkeologi, o companie de management pentru resurse culturale, care a desfășurat lucrările de excavare la situl arheologic.

Majoritatea indivizilor au fost îngropați pe spate, într-o poziție spre est-vest, în timp ce oamenii care aparțineau de credințele tradiționale ale vikingilor de la acea vreme în Suedia aveau tendința să fie incinerați.

Unul dintre morminte „conținea rezultatul tragic al unui avort spontan”

De asemenea, arheologii au descoperite depozite de cărbune și, în unele cazuri, sicrie arse parțial, astfel sugerând desfășurarea unor ritualuri cu foc în cazul a cel puțin patru înmormântări. „Astfel de fenomene sunt destul de comune pentru mormintele din perioada creștin-vikingă, însă destul de rare în Sigtuna”, a adăugat Runer.

Arheologii au mai spus că unele dintre morminte ar putea conține scheletele unor gemeni. „În unul dintre morminte, noi am descoperit doi prunci foarte mici care aveau aparent aceeași vârstă”, a precizat Runer.

Mormintele mai conțineau și numeroase artefacte interesante

Interpretarea preliminară a echipei este că „mormântul conținea rezultatul tragic al unui avort spontan”, potrivit Live Science.

Mormintele mai conțineau și numeroase artefacte interesante. Un individ a fost îngropat cu „o curea de piele care conținea accesorii de fier și aliaj de cupru aurit”, precum și cu monede de argint în cavitatea bucală. Așezarea monedelor în gura unei persoane „este o practică destul de comună pentru înmormântările creștine din perioada vikingă în Suedia centrală”, a adăugat Runer.

Totodată, un alt mormânt conținea „un pieptene din os foarte frumos ornat” într-o cutie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sarcofag roman cu două schelete, descoperit în Marea Britanie

Un schelet încătușat ar putea fi prima dovadă a sclaviei din Anglia romană

Trei schelete uriașe de mamuți lânoși, descoperite de mineri în teritoriul Yukon din Canada

17 schelete romane antice, decapitate, îi contrariază pe arheologi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase