Home » Istorie » 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Cum a fost aleasă această zi?

1 Decembrie, Ziua Națională a României. Cum a fost aleasă această zi?

1 Decembrie, Ziua Națională a României. Cum a fost aleasă această zi?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.12.2021

După unirea Transilvaniei cu România, ziua de 1 Decembrie a devenit zi de sărbătoare națională, fiind celebrată mai ales în Transilvania, dar nu s-a numărat printre sărbătorile naționale oficiale. Tocmai de aceea, pentru o perioadă îndelungată de timp, ziua de 1 Decembrie a căzut în uitare.

În 1990, după Revoluția din 1989, parlamentul dominat de Frontul Salvării Naționale (FSN) a refuzat propunerea făcută de opoziție ca ziua de 16 decembrie să devină sărbătoarea națională a țării. Astfel, în contextul conflictelor de la Târgu Mureș din martie 1990 și a Mineriadei din iunie 1990, Parlamentul a adoptat legea nr. 10 din 1990, la data de 31 iulie, prin care era abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 August ca sărbătoare națională.

Apoi, ziua de 1 Decembrie a fost proclamată drept sărbătoare națională. Totuși, legea din 1990 nu cuprinde motivele sau semnificațiile pentru alegerea zilei de 1 Decembrie drept Ziua Națională a României.

Ziua Națională a României, o decizie conjuncturală

Fără să fie într-un mod explicit, alegerea zilei de 1 Decembrie a făcut referire la un moment important din istoria românilor, atunci când  Marea Adunare de la Alba Iulia a decis unirea Transilvaniei cu România în 1918. Astfel, la 1 decembrie 1918, s-a decis în unanimitate asupra unirii Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, dar și asupra menținerii unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități și religii.

Sursa foto: Profimedia

Prima sărbătoare națională de 1 Decembrie, pentru care festivitățile centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de tensiuni politice. Discursul susținut de Corneliu Coposu, liderul obiectivei anticomuniste, a fost întrerupt în repetate rânduri de huiduieli.

Istoricul și filosoful Neagu Djuvara a spus în 2011 că alegerea zilei de 1 Decembrie drept Ziua Națională a României a fost o decizie conjuncturală, explicând că la data de 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, în timp ce restul provinciilor istorice, precum Basarabia și Bucovina, s-au unit la date diferite.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Televiziunea germană ZDF a prezentat Marea Unire drept anexarea Transilvaniei. Reacţia TVR

Conacul în care s-a pus la cale Unirea Principatelor, reabilitat cu bani europeni

Cum Unirea Principatelor de la 24 ianuarie a dus spre formarea României şi realizarea Marii Uniri din 1918

Vidul legislativ, exploatat cu succes, a dus la Mica Unire a lui Cuza

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase