Home » Istorie » Mumii cu limbi de aur, găsite în Egipt

Mumii cu limbi de aur, găsite în Egipt

Publicat: 11.12.2021
Foto: University of Barcelona

Trei mumii cu limbi de aur au fost descoperite într-un mormânt din epoca greco-romană, pe locul antic al lui Oxyrhynchus, actualul Al Bahnasah din Egiptul Mijlociu.

Misiunea Arheologică Spaniolă, care a excavat situl Bahnasa de zeci de ani, a descoperit anul trecut o nouă necropolă. Era o singură cameră de calcar lustruit datând din dinastia a 26-a, ultima dinastie băștinașă care a condus Egiptul înainte de a fi cucerită de Persia ahemenidă în 525 î.Hr., notează The History Blog.

În cameră nu mai rămăsese niciun mobilier funerar. În aceeași săpătură, arheologii au întâlnit opt morminte ulterioare din epoca romană cu un acoperiș cu cupolă. Mormintele conțineau stele funerare, monede de bronz, cruci și sigilii de lut.

Săpăturile din acest sezon au scos la iveală alte două morminte din dinastia a 26-a. Unul dintre ele fusese jefuit în antichitate, dar încă mai conținea un sarcofag de piatră antropoid feminin. Înăuntru erau plăci de faianță folosite pentru a acoperi defunctul și o amuletă de piatră a unei tetiere.

Al doilea mormânt era încă sigilat. Conținea un sarcofag antropoid masculin care conținea rămășițele mumificate ale omului. Nișele din cameră găzduiau amulete (scarabei, pene duble, un stâlp djed), un vas ceramic cu rămășițe de bandaje, patru borcane canopice care conțineau viscere mumificate și peste 400 de figurine de faianță ushabti.

Cercetătorii au găsit 14 limbi de aur

Mormintele din epoca romană explorate în acest an au conținut rămășițele mumificate a trei indivizi, unul dintre ei în stare relativ bună, care încă avea păr și țesut moale. Unele dintre sicriele de carton pictate au supraviețuit și ele. Toți trei aveau în gură niște foi alungite precum niște limbi de aur.

Una dintre mumiile cu limbi de aur a fost descoperită la începutul acestui an la situl Taposiris Magna din Alexandria, la 402 kilometri nord de Al Bahnasa.

De asemenea, datează din perioada romană, când această practică funerară a fost folosită ca parte a unui ritual pentru a se asigura că morții puteau vorbi fluent în numele lor în fața tribunalului care ar determina dacă sunt demni de viața veșnică. Paisprezece limbi de aur au fost găsite în necropola romană Oxyrhynchus.

Oxyrhynchus este cel mai bine cunoscut pentru colecția de peste 500.000 de fragmente de papirus din aproximativ 50.000 de documente de papirus descoperite pentru prima dată la sfârșitul secolului al XIX-lea într-o groapă de gunoi antică. Savanții încă cercetează acest tezaur imens de literatură antică pierdută, corespondență privată, liste de cumpărături și chiar un contract pentru a organiza un meci de lupte pentru băieți.

Vă recomandăm să citiți și:

Bijuterii din aur din vremea lui Nefertiti, găsite în morminte din Cipru

Mii de morminte islamice antice descoperite de arheologi aranjate în tipare „galactice”

Cine a făcut misterioasele cruci de pe zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim

Cea mai veche pictură rupestră, descoperită într-o peșteră nemaivăzută până acum de oamenii din Occident

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase