Home » Istorie » Mii de morminte islamice antice descoperite de arheologi aranjate în tipare „galactice”

Mii de morminte islamice antice descoperite de arheologi aranjate în tipare „galactice”

Mii de morminte islamice antice descoperite de arheologi aranjate în tipare „galactice”
Sursa foto: Costanzo et al., PLOS One, 2021
Publicat: 13.07.2021

Mii de morminte medievale islamice din estul Sudanului au fost aranjate în tipare dificil de detectat, potrivit arheologilor care au studiat monumentele funerare cu o metodă concepută pentru cosmologie.

Echipa a folosit imagini prin satelit pentru a identifica locurile în care se află peste 10.000 de monumente funerare în regiunea Kassala din estul Sudanului. Monumentele includ tumuli, movile „relativ simple făcute din piatră și răspândite în istoria și preistoria Africii”, și „qubba”, un termen ce face referire la mormintele și altarele islamice din lumea pan-arabă, au scris cercetătorii într-un studiu publicat în jurnalul PLOS One.

După ce echipa a cartografiat monumentele funerare, arheologii au întâmpinat dificultăți în interpretarea datelor, având în vedere că atât de puține dintre monumente au fost excavate.

Mormintele au fost influențate de mediu, însă ar fi fost vorba și de o însemnătate mai profundă

„Ne-am confruntat cu provocarea de a interpreta peisajul funerar aproape în totalitate fără date arheologice tradiționale, însă am avut suficiente date încât să propunem o prezență a proceselor complexe la nivel regional și local”, a declarat Stefano Costanzo, student doctorand la arheologie la Universitatea L’Orientale din Napoli, Italia și autor principal al articolului din jurnalul PLOS One.

„Cu ochiul liber, a fost clar faptul că roiurile de morminte au fost influențate de mediu, însă o însemnătate mai profundă ar fi fost implicată în aranjarea spațială”, a spus Costanzo.

Studiul a mai confirmat și că zonele în care materialele de construcție au fost foarte accesibile aveau tendința să aibă mai multe morminte și că factorii de mediu, precum topografia peisajului, ar putea influența locul în care sunt situate mormintele.

Cel mai probabil, cimitire ale oamenilor Beja

Regiunea Kassala este locuită de oamenii Beja, mulți dintre aceștia ducând un stil de viață semi-nomadic, a mai spus echipa de cercetători.

„Roiurile locale sunt cel mai probabil cimitire ale oamenilor Beja”, au adăugat arheologii, potrivit Science Alert.

Mai multe cercetări sunt necesare pentru a stabili locurile precise ale mormintelor principale. Analizele ulterioare ar putea dezvălui și ce oameni erau îngropați în aceste morminte și de ce erau atât de speciali.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O necropolă imperială a fost descoperită în Corsica. Ce sugerează mormintele găsite de arheologi

Mii de morminte antice au fost descoperite în Xian, casa celebrei armate de teracotă

Morminte și dovezi ale vieții zilnice din urmă cu mii de ani, descoperite în apropiere de Stonehenge

Sute de morminte dezvăluie istoria secretă a unui orășel din Spania

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase