Home » Istorie » Mormântul unui copil din epoca romană, îngropat alături de cățelul său, descoperit de arheologi

Mormântul unui copil din epoca romană, îngropat alături de cățelul său, descoperit de arheologi

Mormântul unui copil din epoca romană, îngropat alături de cățelul său, descoperit de arheologi
Sursa foto: Denis Gliksman/ Inrap
Publicat: 27.01.2021

Un mormânt galo-roman al unui copil îngropat alături de cățelul său a fost descoperit în Aulnat, Franța.

Lucrările de excavare desfășurate la sit au dezvăluit un mormânt la periferia unui așezări din era galo-romană. Rămășițele datează din prima treime a secolului I e.n., în timpul domniei împăraților Augustus și Tiberius.

Copilul avea doar un an atunci când a murit, acesta fiind îngropat într-un coșciug de lemn de aproape 82 de centimetri. Lemnul a putrezit demult, însă cuiele și o plăcuță ornamentală din fier au supraviețuit trecerii timpului. Sicriul a fost așezat într-o groapă mare și înconjurat cu un aranjament remarcabil de obiecte și ofrande.

Cele mai valoroase obiecte ale copilului, găsite de arheologi

În jur de 20 de recipiente din teracotă erau așezate în jurul sicriului și deasupra capacului. Acestea erau ofrande care ar fi conținut alimente și băuturi pentru ospățul funerar al mortului. De asemenea, în interiorul mormântului au fost găsite rămășițele unui porc și alor două găini decapitate.

Vaze în miniatură și două recipiente de sticlă descoperite în mormânt conțineau cel mai probabil unguente sau medicamente. Momentan, obiectele sunt analizate pentru a identifica dacă au rămas reziduuri în interior.

Totodată, arheologii au descoperit în mormânt și cele mai valoroase obiecte ale copilului, unul fiind tipic mormintelor din epoca romană, o fibulă din aliaj de cupru folosită pentru legarea veșmintelor. Pe de altă parte, un alt obiect descoperit este o dovadă puternică a vieții prea scurte a copilului: un cerc de fier și o tijă îndoită despre care cercetătorii cred că ar fi fost un joc cu cercuri.

Un cățel iubit, așezat la picioarele copilului

De asemenea, la picioarele copilului a fost așezat un pui de cățel. Cățelușul era cel mai probabil un animal de companie foarte iubit, dovadă fiind gulerul său strălucitor acoperit cu 15 decorațiuni din bronz și un clopoțel, potrivit The History Blog.

Mai mult, arheologii au găsit un singur dinte de lapte depus în mormânt, obiect ce ar fi putut fi oferit de un frate sau o soră mai mare a mortului.

Acesta este un mormânt extrem de rar pentru un copil din epoca romană. Având în vedere rata mortalității infantile atât de crescută, copiii care mureau de mici erau îngropați de obicei în mod informal. În acest loc și la acea vreme, morții erau de obicei incinerați. Însă, acest copil a fost înhumat, iar abundența de ofrande și decorațiuni din mormânt este excepțională. Arheologii nu au mai descoperit un astfel de mormânt de copil galo-roman în această regiune. Este clar faptul că acest copil provenea dintr-o familia privilegiată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rămășițele unui copil dezmembrat dezvăluie o practică de înmormântare sinistră de acum 8.000 de ani

Mormântul unuia dintre ultimii împărați ai dinastiei Han, descoperit de arheologi cu ajutorul unei inscripții

Misterul mormântului unei tinere romane, îngropată la Londra, a fost elucidat

Cască extrem de rară, descoperită în Croația. Ce au mai găsit arheologii în mormântul din secolul al IV-lea î.Hr.

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase