Home » Istorie » O reptilă dispărută era capabilă să facă un salt de 2,4 metri în aer pentru a-și lua zborul

O reptilă dispărută era capabilă să facă un salt de 2,4 metri în aer pentru a-și lua zborul

Publicat: 12.12.2021
O reptilă dispărută era capabilă să facă un salt de 2,4 metri în aer pentru a-și lua zborul
Credit foto: University of Texas/James Kuether

Oasele unei reptile dispărute dezvăluie faptul că această creatură antică făcea un salt de 2,4 metri pentru a-și lua zborul, arată noi cercetări.

Pterozaurul Quetzalcoatlus, cel mai mare animal zburător cunoscut care a trăit vreodată, avea o anvergură a aripilor de 12 metri, fapt ce îi permitea să domine cerul, potrivit unor cercetări publicate recent.

Timp de zeci de ani, oamenii de știință au fost nedumeriți și nu au înțeles cum o astfel de creatură uriașă putea să zboare, a spus Matthew Brown, autor al studiului și director al colecțiilor de paleontologie a vertebratelor la Universitatea din Texas. După ani de cercetare, echipa lui Brown a descoperit că pterozaurul Quetzalcoatlus își lua zborul după ce făcea un salt de 2,4 metri în aer.

Două noi specii mai mici de pterozaur au fost descoperite în același loc

A fost nevoie de aproape 50 de ani, de la descoperirea oaselor în Big Bend National Park din Texas și până la stabilirea modului în care pterozaurul zbura. Brown atribuie această întârziere procesului extrem de lent al dezgropării oaselor. La fel ca multe alte specii zburătoare de la acea vreme, acest pterozaur avea oase goale astfel încât să permită zborul.

„Avem de-a face cu oase fragile ca niște chipsuri de cartofi, care au fost păstrate în rocă foarte tare, și pe care trebuie cumva să le scoatem din rocă fără să le distrugem”, a spus Brown, citat de CNN.

În ultima jumătate de secol, două noi specii mai mici de pterozaur au fost descoperite în același parc național. Inițial, cercetătorii nu erau siguri dacă animalele erau versiuni juvenile ale Quetzalcoatlus sau o specie diferită.

Această specie de reptilă obișnuia să vâneze de una singură

Cercetătorii au efectuat măsurători precise ale fosilelor și le-au scanat cu un algoritm. În urma analizelor, oamenii de știință au concluzionat că, cel mai probabil, era vorba de o altă specie. Animalele au trăit într-o oază de pădure în urmă cu 70 de milioane de ani în ceea ce este acum statul american Texas, care găzduia multe corpuri de apă.

Pterozaurul mai mare și-ar fi folosit ciocul îngust pentru a căuta crabi și viermi de-a lungul apei, potrivit studiului. De asemenea, această specie de reptilă obișnuia să vâneze de una singură. Speciile mai mici erau mult mai sociale și ar fi petrecut mult timp în grupuri mari. Cercetătorii au găsit în jur de 30 de animale zburătoare în timpul excavărilor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O razie a poliției din Brazilia a scos la iveală cea mai detaliată fosilă de pterozaur din lume

Uriașii pterozauri aveau gâturi mai lungi decât girafele. Structura complexă descoperită în interior

Urme de pterozauri de mărimea unor câini corgi, vechi de 145 de milioane de ani, au fost descoperite

Misterul originilor celebrilor pterozauri, elucidat de oamenii de știință

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase