Home » Istorie » Un vas din bronz de la începutul Beijingului dezvăluie informații importante

Un vas din bronz de la începutul Beijingului dezvăluie informații importante

Un vas din bronz de la începutul Beijingului dezvăluie informații importante
Foto: Beijing Municipal Bureau of Cultural Relics
Publicat: 06.01.2022

Arheologii au dezgropat la periferia Beijingului un vas de bronz cu capac dintr-un mormânt din dinastia Zhou de Vest (1.046 – 771 î.Hr.), despre care se crede că este perechea altuia găsit în acest sit în anii 1970.

Vasul din bronz este de tip gui, un recipient alimentar cu gura largă, cu o bază inelată. Inscripțiile de pe oală se potrivesc cu cele găsite pe un vas de bronz dezgropat dintr-un mormânt la situl Liulihe în 1974, cu excepția faptului că sunt inversate, scrie The History Blog.

Inscripția de pe capacul vasului nou descoperit este aceeași cu inscripția de pe fundul vasului găsit în anii 1970. Arheologii cred că au fost un set asortat făcut de un singur artizan care apoi a încurcat capacele vaselor.

Un vas de bronz care prezintă istoria unui oraș

Caracterul „yong”, care se referă la stabilirea unui oraș, a fost găsit în inscripție, a explicat Sun Qingwei, profesor la Universitatea din Beijing, dovadă directă că unul dintre oficialii de rang înalt ai regelui dinastiei Zhou de Vest a stabilit un oraș în ceea ce este acum orașul Liulihe acum mai bine de 3.000 de ani.

Vasele de bronz au servit un scop ritual important pentru ofrande funerare de mâncare și băutură și ca bunuri de uz casnic pentru cei decedați în viața de apoi, dar în Zhou de Vest practica a căpătat o semnificație suplimentară ca simboluri de statut.

Doar elita avea voie să dețină bronz. Cronicarii de mai târziu consemnează că numărul de „ding” (cazane cu picioare) din bronz permis în morminte a fost strict împărțit în funcție de rangul nobil în Zhou de Vest, împăratul putea avea nouă, domnitorii puteau avea șapte, miniștrii cinci etc.

vas de bronz
Foto: Beijing Municipal Bureau of Cultural Relics

Situl a trebuit să fie drenat înainte de a fi excavat

Săpăturile de pe amplasament din anii 1970 au fost perturbate de nivelurile ridicate ale apelor subterane. De atunci s-a dezvoltat o nouă tehnologie pentru drenarea și excavarea treptată a rămășițelor arheologice într-un mod care păstrează chiar și materialele organice delicate.

Echipa a excavat mormintele din exteriorul camerei funerare spre interior. Lucrând astfel, au descoperit straturi suprapuse de lac și textile. De asemenea, arheologii au descoperit primele săgeți din lemn din dinastia Zhou de Vest găsite vreodată în Beijing și, ca o altă premieră pentru Beijing, au reușit să recupereze cu succes țesături cu model de mătase de la începutul dinastiei Zhou de Vest.

Mormântul M1902 a fost absolut plin de ofrande prețioase: grinzi de ridicare de cupru, statui de bronz, trepiede din bronz, săbii de bronz, ceramică, lac, mătase. Atât sicriul, cât și oasele ocupanților, s-au păstrat în stare bună.

Deasupra sicriului se află scheletul unui câine și un clopot de aramă. Este complet și nu a fost niciodată jefuit sau refolosit, ceea ce este extrem de rar.

Pe lângă acest vas de bronz, mormântul ascunde și alte surprize

Mormântul M1901 nu a fost încă săpat complet în timp ce situl este drenat treptat, dar arheologii pot vedea că a fost și o înmormântare foarte bogată, care conținea un set complet de căruțe și cai.

Cartierul rezidențial Liulihe din sud-vestul Beijingului conține cele mai vechi rămășițe ale așezării urbane care avea să devină Beijing. Mormintele bogate în artefacte găsite în săpăturile Liulihe în ultimii 50 de ani au arătat că Beijingul din epoca bronzului a fost capitala statului vasal Yan al dinastiei Zhou de Vest.

„Săpătura în curs de desfășurare va oferi multe informații cruciale despre studiile asupra sistemelor rituale și feudale din perioada Zhou de Vest”, a spus Chen Mingjie, directorul Administrației Municipale a Patrimoniului Cultural din Beijing.

„Este, de asemenea, o cheie pentru a vedea cum au fost planificate orașe în stadiu incipient în China”, a continuat Mingjie.

Patru fundații arhitecturale din pământ bătut și șapte puțuri mari de apă au fost, de asemenea, excavate în Liulihe în 2021, ceea ce indică faptul că utilizarea deplină a apei subterane a fost luată în considerare de către planificatorii orașului.

„Noile descoperiri de la Liulihe vor prezenta în continuare o panoramă a statului vasal Yan, care a fost un fundament istoric al dezvoltării coordonate Beijing-Tianjin-Hebei de astăzi”, a declarat Shan Jixiang, șeful Societății Chineze de Relicve Culturale.

„Va demonstra, de asemenea, cum diversele culturi s-au amestecat între ele și au format o civilizație chineză unită”, a completat Jixiang.

Vă recomandăm să citiți și:

O cetate elenistică distrusă de hașmonei, scoasă la iveală

Machu Picchu este mai vechi decât se credea anterior

Cultura Templelor din Malta și cei mai pricepuți constructori din preistorie

O singură peșteră din Germania ar putea fi una dintre originile domesticirii lupilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase