Home » Istorie » Un sat fortificat din Epoca Bronzului, descoperit în Corsica

Un sat fortificat din Epoca Bronzului, descoperit în Corsica

Un sat fortificat din Epoca Bronzului, descoperit în Corsica
Credit foto: P. Druelle / INRAP
Publicat: 23.10.2021

Resturile bine conservate ale unei așezări din Epoca Bronzului, un sat fortificat, au fost descoperite în Sartène, Corsica.

Situl, situat pe un deal cu vedere la râul Rizzanesi, a fost excavat înainte de construcția unui ansamblu de locuințe. Cu prilejul săpăturilor arheologice preventive au fost dezgropate rămășițele materiale din trei locuințe care făceau parte dintr-un sat fortificat de la începutul Epocii Bronzului (2000 î.Hr.).

Pe versantul sudic al dealului, cel mai expus unui atac, arheologii au găsit dovezi din trei faze de construcție ale fortificațiilor de apărare.

În prima fază, au fost ridicate în mai multe rânduri palisade din lemn. În cea de-a doua fază, satul a demontat palisadele și a săpat un șanț triunghiular. În spatele șanțului, a fost construit un zid de sprijin, cu o singură palisadă în vârf. Șanțul din acest sistem a fost umplut în jurul anului 1500 î.e.n., iar deasupra lui a fost construit un zid dublu din piatră, umplut cu pietre mai mici, potrivit The History Blog.

Detalii necunoscute până acum despre viața în Corsica

Arheologii estimează că satul fortificat se întindea pe mai mult de un hectar și găzduia circa 12 locuințe. Rămășițele locuințelor care au fost excavate includ detalii, până acum necunoscute, despre viața în Corsica din Epoca Bronzului.

Descoperirea șanțurilor ​​de instalare a căpriorilor de acoperiș, precum și descoperirea gropilor de nisip permit observarea structurii spațiului interior al caselor. Împărțite în trei încăperi și delimitate de o bază cu zidărie din piatră, locuințele se întind pe o suprafață de aproximativ 50 m². Studiul arată, de asemenea, că unele case au fost construite în întregime din lemn.

Mai mult, arheologii au observat că economia de subzistență din acest sat fortificat se baza pe cultivarea cerealelor în împrejurimi, pe culegerea ghindelor și pe vite. Carnea era afumată pentru a fi depozitată timp de câteva luni. Silozuri și borcane (îngropate în pământ) au fost folosite pentru a depozita aceste alimente. Nu în ultimul rând, dovezi ale măiestriei localnicilor sunt ornamentele, vasele din piatră și urmele unei metalurgii discrete descoperite în sit.

Vă recomandăm să citiți și:

O prințesă și primul palat din Epoca Bronzului din Europa de Vest, descoperite în Spania

O necropolă din perioada timpurie a Epocii Bronzului a fost descoperită în Bretania

Cum au modificat migraţiile umane din Epoca Bronzului peisajul Europei

O necropolă imperială a fost descoperită în Corsica. Ce sugerează mormintele găsite de arheologi

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase