Home » Istorie » Un Panzer 57/60 Centurion, dăruit Muzeului Tancurilor din Anglia de către Armata Elvețiană

Un Panzer 57/60 Centurion, dăruit Muzeului Tancurilor din Anglia de către Armata Elvețiană

Publicat: 17.01.2022

Muzeul Tancurilor din Bovington Camp, Anglia, a anunțat că a primit un Panzer 57/60 Centurion de la Armata Elvețiană. Potrivit muzeului, vehiculul militar încă funcționează și, ca atare, nu doar că va fi expus, ci va și defila la evenimente viitoare.

Centurionul a fost donat muzeului de către Centrul pentru Echipament Istoric al Forțelor Armate al Armatei Elvețiene (CHEAF). Este considerat de mulți unul dintre cele mai (dacă chiar nu cel mai) de succes tancuri din perioada postbelică, în mare parte datorită fiabilității și capacității sale de a fi modificat, scrie War History Online.

Datorită acestor caracteristici a fost în serviciul armatei britanice timp de peste 50 de ani și a fost trimis în peste 20 de țări, unde variantele sale sunt încă utilizate. A luptat în douăsprezece războaie, inclusiv războiul din Coreea și în Golful Persic.

Panzer57/60 Centurion a fost lansat oficial în 1945

Dezvoltarea pentru un tanc Panzer57/60 Centurion a început chiar înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, designul său fiind centrat pe experiențele armatei britanice din Africa de Nord între 1940 și 1942. S-a hotărât că, pentru a fi eficient, trebuie să aibă un tun cu dublu scop „capabil să tragă atât obuze explozive puternice, cât și proiectile care să străpungă armura și trebuie să aibă suficientă armură pentru a rezista tunurilor antitanc și tancurilor inamice”.

Tancul a fost lansat oficial în primăvara anului 1945. A atras atenția armatei elvețiene în Coreea, acolo unde oficialii militari au fost uimiți de succesul său. Între 1955 și 1961, forțele elvețiene au achiziționat 30 de vehicule blindate de recuperare și 312 tancuri, primul dintre ele fiind Panzer 55.

Un Panzer 57/60 Centurion care a devenit emblematic

Tancurile au fost apoi modernizate și echipate cu tehnologie elvețiană, creând o serie de variante, printre care Panzer 55/60 și Panzer 57/60. La Panzer 57/60, în special, pistolul QFSA de 83,4 mm a fost înlocuit cu arma L7 de 105 mm.

Vorbind despre cea mai nouă adiție, Chris van Schaardenburgh, șeful colecțiilor la Muzeul Tancurilor, a spus: „Centurionul este un tanc britanic emblematic și suntem încântați să avem această variantă elvețiană în colecție. Suntem incredibil de recunoscători Armatei Elvețiene – Centrul pentru Echipament Istoric al Forțelor Armate pentru că ne-a donat acest vehicul într-o stare de funcționare atât de bună”.

„În prezent este expus pentru vizitatori în Sala Războiului Rece și așteptăm cu nerăbdare să-l vedem funcționând în arena Muzeului Tancurilor la evenimentele noastre în viitor”, a încheiat van Schaardenburgh.

Vă recomandăm să citiți și:

Un regiment de japonezi americani a salvat „Batalionul Pierdut” din Al Doilea Război Mondial

Bătălia de la 73 Easting, ultima mare bătălie de tancuri din secolul al XX-lea

Experimentul sinistru cu prizonieri din timpul gripei spaniole

Atacul morților. Bătălia din Primul Război Mondial care a fost ca un film de groază

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase