Home » Istorie » Bătălia de la 73 Easting, ultima mare bătălie de tancuri din secolul al XX-lea

Bătălia de la 73 Easting, ultima mare bătălie de tancuri din secolul al XX-lea

Bătălia de la 73 Easting, ultima mare bătălie de tancuri din secolul al XX-lea
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 19.09.2021

În 1991, războiul din Golf a pregătit scena pentru o luptă de tancuri în care a participat și celebrul tanc de luptă M1A1 Abrams al SUA.

Pentru SUA, bătălia a fost una foarte ușoară, pentru că a găsit majoritatea blindatelor Irakului în deșert, nepregătite. Ciocnirea a fost descrisă drept „ultima mare bătălie de tancuri din secolul al XX-lea”.

Generalul locotenent Herbert Raymond McMaster (acum pensionar) a jucat un rol major în Bătălia de la 73 Easting. El a fost consilier pentru securitatea națională al Statelor Unite, dar în 1991, McMaster era căpitanul trupei Eagle, escadrila 2, Regimentului 2 Cavalerie Blindată, scrie War History.

Irakul a invadat Kuweitul în august 1990 și a pus în pericol o mare parte din aprovizionarea cu petrol a lumii occidentale, declanșând, astfel, războiul din Golf. Până la mijlocul lunii decembrie, Regimentul 2 Cavalerie Blindată se afla deja în Arabia Saudită, pregătită de luptă.

Bătălia de tancuri de la 73 Easting

Eagle Troop era compus din nouă tancuri M1A1 Abrams și aproximativ 13 vehicule de luptă Bradley. McMaster comanda flota M1A1 Abrams.

Tancurile folosite de forțele irakiene erau mai vechi, iar echipajele erau slab pregătite, dar echipajele de pe tancurile americane erau atente la Garda Republicană Irakiană. Aceste trupe de elită erau mult mai bine pregătite și operau cu echipamente mult mai noi, reprezentând o amenințare reală pentru forțele Coaliției.

La 24 februarie 1991, forțele terestre americane au intrat în Irak, iar trupele irakiene au fost nevoite să îndure săptămâni de bombardament intens.

Regimentul 2 Cavalerie Blindată și trupa Eagle, așa cum a explicat McMaster, au avut misiunea să găsească locația inamicului și să deschide calea pentru forțele americane.

Cel de-al doilea M1A1 Abrams urmărea îndeaproape în spatele vehiculelor de luptă Bradley, echipate cu obiective termice pentru a ajuta la „scanarea” deșertului cu vizibilitate redusă.

În dimineața zilei de 26 februarie, Regimentul 2 Cavalerie Blindată a primit sarcina să se îndrepte spre est în loc de nord-est. Când a ajuns pe o creastă din deșert, McMaster și-a dat seama că a dat peste o întreagă divizie de tancuri irakiene ascunse în gropi săpate în nisip, în așteparea forțelor SUA.

McMaster a deschis focul, la 73 Easting, și în câteva secunde a distrus două tancuri inamice, iar apoi i s-au alăturat celelalte opt M1A1 Abrams din trupa Eagle. Forțele irakiene au fost rapid neutralizate.

Bătălia a durat doar 23 de minute

McMaster și oamenii săi au înaintat, dar a fost precaut pentru că era conștient că inamicul ar putea lansa un puternic contraatac cu forțele de rezervă rămase. Însă, a distrus și ultimele tancuri irakiene și nu a mai avut în ce să tragă.

Bătălia nu a durat decât 23 de minute. În acest timp, Escadrila a 2-a reușise să distrugă aproximativ 50 de tancuri, 40 de camioane și 25 de transportoare blindate irakiene. Singura pagubă vizibilă cauzată de inamic forțelor americane a fost un M1A1 Abrams care a trecut peste o mină artizanală.

După această bătălie, aproximativ 250 de soldați irakieni s-au predat trupelor americane.

Bătălia de la 73 Easting a fost ultima mare bătălie cu tancuri din secolul al XX-lea.

Citește și: 

Războiul chimic ascuns: experimentele Aliaţilor pe proprii soldaţi. Zeci de mii de oameni au fost otrăviţi ”în numele salvării de vieţi” – VIDEO

Astăzi se împlinesc 238 de ani de când omenirea a dezvoltat prima tehnologie de zbor din lume

Nava americană de luptă care a refuzat să se scufunde în Al Doilea Război Mondial. Lovită de torpile şi rachete şi-a găsit sfârşitul în testele bombelor atomice – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase