Home » Istorie » Cel care a trădat-o pe Anne Frank și familia sa, în sfârșit identificat după 77 de ani

Cel care a trădat-o pe Anne Frank și familia sa, în sfârșit identificat după 77 de ani

Publicat: 19.01.2022

O nouă investigație a identificat un suspect care ar fi trădat-o pe Anne Frank și familia sa în fața naziștilor.

Adolescenta evreică a murit într-un lagăr de concentrare în 1945, la vârsta de 15 ani, după ce timp de doi ani s-a ascuns de naziști împreună cu familia sa.

Jurnalul lui Anne Frank, publicat după moartea sa, este cea mai celebră relatare a vieții evreilor din timpul războiului.

O echipă care a inclus și un fost agent FBI a spus că Arnold van den Bergh, un evreu din Amsterdam, a trădat familia Frank cel mai probabil pentru a-și salva propria familie.

Cercetările au durat șase ani, iar rezultatele i-au uimit pe investigatori

Echipa, alcătuită din istorici și alți experți, a desfășurat cercetări timp de șase ani cu ajutorul tehnicilor moderne de investigație pentru a elucida misterul. Aceștia au folosit algoritmi de computer pentru a căuta conexiuni între diferite persoane, ceva ce ar fi necesitat mii de ore de muncă dacă cercetarea ar fi fost făcută de oameni.

Van den Bergh era membru al Consiliului Evreilor din Amsterdam, un organ forțat să implementeze politici naziste în zonele locuite de evrei. A fost dizolvat în 1943, iar membrii săi au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Sursa foto: Profimedia

Însă, echipa a descoperit că van den Bergh nu a fost trimis într-un lagăr, ci a continuat să locuiască în Amsterdam în condiții normale. A existat, de asemenea, sugestia că un membru al consiliului contribuia cu informații pentru naziști.

„Atunci când van den Bergh și-a pierdut toate protecțiile care îl exceptau de la trimiterea într-un lagăr de concentrate, acesta a trebuie să ofere date valoroase în schimbul siguranței familiei sale”, a explicat Vince Pankoke, fost agent FBI, citat de BBC.

Dacă tatăl lui Anne Frank a știut cine era trădătorul, de ce nu a spus niciodată nimic?

Echipa a precizat că a fost uimită de revelația că cel care a trădat-o pe Anne Frank a fost evreu. De asemenea, dovezile au sugerat că Otto Frank, tatăl lui Anne, ar fi știut asta și ar fi păstrat secretă informația. În documentele unui investigator anterior, echipa a descoperit un bilețel anonim trimis lui Otto Frank în care Arnold van den Bergh era identificat drept cel care i-a trădat.

Pankoke a spus că motivul pentru care informația nu a fost niciodată divulgată ar fi fost chiar tendințele anti-semite.

„Trebuie să ținem cont de faptul că van den Bergh era evreu, iar atunci când naziștii l-au pus într-o situație de neimaginat, acesta ar trebuit să ia o decizie pentru a-și salva propria familie”, a mai spus fostul agent FBI.

Cotidianul olandez de Volkskrant a relatat că van den Bergh a murit în 1950. Într-un comunicat de presă, oficialii de la muzeul memorial Anne Frank a transmis că au fost „impresionați” de investigație. Directorul executiv, Ronald Leopold, a adăugat că noile cercetări au „generat noi informații importante și o ipoteză fascinantă care merită cercetări mai ample”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O ”piesă unică şi extrem de rară” a lui Anne Frank, adolescenta evreică, scoasă la licitaţie

Mărturie impresionantă. Ultimele zile din viaţa lui Anne Frank în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen

Un fost agent FBI doreşte să folosească inteligenţa artificială pentru a afla cine a trădat-o pe Anne Frank, care a murit în lagăr în timpul Germaniei naziste

Misterul trădării din familia Frank. Cine a condus-o către moarte pe Anne Frank şi pe cei trei membri ai familiei sale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase