Home » Istorie » Top 10 teorii conspiraționiste politice care ar putea să fie adevărate

Top 10 teorii conspiraționiste politice care ar putea să fie adevărate

Top 10 teorii conspiraționiste politice care ar putea să fie adevărate
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 06.02.2022

Fie că este roșu, negru sau alb, fiecare cetățean american este parte a unui stat unit. Dar acest lucru nu înseamnă că nu s-au petrecut unele lucruri dubioase sau că noi nu am participat la experimente fără să știm.

Adepții teoriilor conspiraționiste prezintă unele dintre cele mai scandaloase idei, dar atunci când acestea sunt coroborate cu evenimente istorice, locații și lideri politici, lucrurile nu mai par atât de dubioase.

Potrivit ListVerse, iată 10 dintre cele mai interesante astfel de conspirații.

10. Comoara ascunsă

Memorialul Național Muntele Rushmore este o sculptură gigantică scobită în lanțul muntos Black Hills din sudul Dakotei. Ideea a pornit de la Doane Robinson în 1923 care a beneficiat de ajutorul sculptorului american Gutzon Borglum. Construcția s-a desfășurat între 1937 și 1941, dar în 1938 Borglum a început în mod secret să construiască ceea ce avea să devină Sala Înregistrărilor.Această cameră avea intenția de a fi un seif care să conțină istoria națiunii și documente importante, dar când Congresul a aflat despre aceasta, s-a emis ordinul ca fondurile să fie alocate pentru chipurile președinților și nu pentru camera respectivă.

Borglum a murit în 1941, înainte de a finaliza sculptura, dar unii consideră că fiul său a continuat munca tatălui și terminând astfel camera ascunsă pentru ca mai apoi să o umple cu bani. Muntele în sine și-a primit numele în 1885 de la un avocat din New York care căuta aur în regiune. Camera Înregistrărilor este și va rămâne interzisă pentru public, născând astfel o multitudine de întrebări cu privire la conținut.

9. Operațiunea Infection

Dincolo de tendințele care au caracterizat anii ’80, perioada a mai fost marcată și de unele tensiuni politice generate de amintirea Războiului Rece. Competiția dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică s-a derulat în cea mai mare parte pe fronturi politice, economice și propagandistice. Una dintre teorii este aceea că CIA a creat virusul HIV pentru a lansa un atac împotriva homosexualilor și a comunității afro-americane. Teoria prezintă un iz de propagandă sovietică ce căuta să lege America de războiul biologic.

Credit foto: Shutterstock

Aceste zvonuri au ajuns să fie cunoscute sub denumirea de Operațiunea Infection. În vreme ce țările s-au comportat ca niște studenți care lansează bârfe, rămășițele acestora au dat bătăi de cap pentru adepții teoriilor conspirațiilor pentru mai multe zeci de ani.

8. Martin Luther King Jr.

Nu este niciun secret că Martin Luther King Jr. a fost și va rămâne una dintre legendele luptei pentru drepturile civile. Principiile sale continuă să afecteze și astăzi lumea modernă. Astfel cum se face că acesta a fost omorât cu așa ușurință? Presupului său criminal, James Earl Ray a părăsit scena crimei după ce dr. King a fost omorât. La scurtă vreme după, poliția a descoperit un binoclu și o pușcă ce conțineau amprentele lui Ray. Acesta din urmă a fost arestat două luni mai târziu, pe când încerca să fugă pe calea aerului.

Motivul pentru care fugea nu este unul clar – dar iată de ce: Ray și-a mărturisit crima la vremea respectivă, dar trei zile mai târziu și-a retras declarațiile. Afirma că un bărbat poreclit Raul era implicat și că nu el a tras asupra lui King, dar există posibilitatea să fi fost implicat fără să-și dea seama.

Adepții teoriilor conspiraționiste se întreabă cum este posibil ca dovezile să fie găsite atât de repede la locul faptei, iar găsirea lui Ray să dureze două luni de zile. O altă teorie spune că FBI derulase o campanie de denigrare împotriva lui King pe fondul campaniei de pacificare a națiunii a președintelui Lyndon B. Johnson.

7. Pearl Harbor

Franklin D. Roosevelt a fost președinte al Statelor Unite ale Americii din 1933 și până în 1945. Cel de-al Doilea Război Mondial a început în 1939, dar până în 1941 nimic nu a avut loc care să provoace implicarea americanilor – declicul a fost cauzat de bombardarea Pearl Harbor.

Mulți adepți ai teoriilor conspirației consideră că Roosvelt nu făcea publice toate informațiile despre atacul japonezilor, din cauză că el avea nevoie de o scuza pentru implicarea Americii. Se presupunea că fără aprobarea cetățenilor și fără revolta acestora cu privire la atac, participarea la acest război ar fi cauzat și mai multe neliniști în țară.

6. Reddit și FBI

Reddit este un loc propice unde teoriile conspiraționiste pot înflori. Una dintre ideile care circulă pe Internet este aceea că FBI este inițiator pentru astfel de teorii. Prin această metodă, guvernul are capacitatea de a cataloga categoriile de oameni, de a discredita idei și chiar de a propune unele noi, cu scopul de a deturna atenția publicului – în acele momente în care sunt prea aproape de aflarea adevărului. Este o teorie care are destul de mult sens, dar să sperăm că FBI are lucruri mai bune de făcut decât „să facă pe trolul” pe Internet.

5. Zona 51

Incidentul de la Roswell din 1947 a presupus prăbușirea unui obiect de mari dimensiuni în New Mexico. Natura obiectului cu toate acestea, rămâne un mister. Mulți presupun că este vorba despre un aparat de zbor, un avion sau un balon meteorologic. Zona 51, localizată în Nevada este o bază militară a forțelor aeriene americane. Se crede că aici sunt ascunse rămășițele probușirii și unde se fac teste  pentru a înțelege tehnologia obiectului.

Credit foto: Shutterstock

Cu toate acestea, unii conspiraționiști cred că Zona 51 nu este nici mai mult nici mai puțin decât o momeală care să distragă atenția de la locația reală. Alții cred că dezinformarea este și mai mare de atât, fiind vorba despre un avion sovietic. Fie că ești de acord sau ba, nu încerca să dărâmi porțile unității militare pentru a afla adevărul.

4. Aeroportul din Denver

Cetățenii și conspiraționiștii se întreabă care este rațiunea din spatele construirii acestui aeroport, de vreme ce există un altul mai aproape de centrul orașului. Majoritatea aeroporturilor sunt proiecte guvernamentale. Cu toate acestea, această construcție are unele ciudățenii pe care nu ai cum să nu le observi – cum ar fi uriașa statuie a unui cal albastru cu ochii roșii, înaltă de aproape 10 metri. Aparent, sculptura a cauzat moartea artistului, motiv pentru care vizitatorii i-au dar numele de Bluecifer. Mai sunt unele statui ale lui Anubis, zeul egiptean al morții sau un gargui vorbitor. Cireașa de pe tort este dată de forma pistelor, care văzute din aer, seamănă cu o svastică.

Credit foto: Shutterstock

Mai sunt plachete care oferă imaginea Pătratului Magic al masonilor, un simbol al acestora, care pare să este inofensiv. Dar alte simboluri ne duc cu gândul la Illuminati. Aeroportul a fost ridicat pe 19 martie 1994, iar dacă ar fi să aduni numerele, dă rezultatul 33, care este numărul perfecțiunii pentru francmasoni.

Aeroportul este în temă privind toate teoriile conspirației pe care le-a generat, astfel încât a dedicat luna octombrie adepțiilor conspirațiilor. Această abordare a dat naștere altor conspirații, cu unii are se întreabă dacă nu fac altceva decât să se ascundă la vedere.

3. John Dillinger                            

Gangsterul american, John Dillinger a fost un cunoscut criminal din timpul Marii Depresiuni. El condus un grup numit  Banda Dillinger, fiind unul din primii reprezentanți ai crimei organizate. După jefuirea a 24 de bănci și a 4 secții de poliție, acesta a fost arestat, dar a reușit să evedeze de două ori. A fost pus sub acuzare, dar nu și condamnat, pentru uciderea unui polițist. O femeie cu care Dillinger își petrecea nopțile, a fost cea care la denunțat la FBI, dar atunci când ofițerii l-au confruntat pe acesta într-un teatru, s-a petrecut ceva atipic chiar și pentru acest gangster.

În loc să scoată pistolul, el a încercat să fugă, dar a fost doborât. Acesta se presupunea că e omul care purta o vestă antiglonț la fiecare schimb de focuri,  același om care a condus împușcat fiind pentru mai multe ori în căutarea unui refugiu. Acest final al său i-a determinat pe conspiraționiști să creadă că guvernul a prins persoana greșită. După ce un legist a examinat cadavrul lui Dillinger, a constatat că avea ochii căprui, în loc să fie albaștrii. Conspiraționiștii cred că FBI a încercat să mușamalizeze faptul că au ucis un nevinovat.

2. Documentele Morții

De fiecare dată când aprinzi un bec, trebuie să-i mulțumești lui Nikola Tesla. Acesta a lucrat împreună cu Thomas Edison pentru o perioadă, în încercarea de a-și atinge scopurile futuristice.

Una dintre ideile lui Tesla era legată de teleforță sau rază a morții. Arma se folosea de fascilule de raze, pentru care se teoretiza că pot doborî un avion aflat la peste 400 de kilometri. El afirma că această invenție avea potențialul de a pune capăt războaielor. Desigur că nimic nu îmbogățește mai bine oamenii decât războaiele, așa că o asemenea descoperire nu avea cum să fie acceptată de guvern.

Credit foto: Shutterstock

Conspiraționiștii cred că Tesla a întâmpinat o asemenea opoziție în eforturile sale de a construi această rază a morții, încât finanțările sale au fost oprite pe fondul imixtiunilor politice. O dată, Tesla a leșinat în camera sa de hotel, iar FBI i-a confiscat toate bunurile pentru a le trimite spre analiză către Defense Research Comittee și MIT. Conspiraționiștii se întreabă dacă Tesla a avut în realitate o astfel de armă și dacă aceasta ar fi fost reală, atunci trebuia să fie un motiv de sărbătoare, nu să ducă la confiscarea acesteia.

1. Educație de top

Sistemul de școli publice din America este gratuit pentru cetățenii americani, de la grădiniță și până în ultimii ani de liceu. Dar mai apoi, programele de licență și de studii superioare sunt o palmă peste fața tuturor. Acest lucru nu a trecut neobservat de conspiraționiști care au realizat că aceia care se înrolează în armată beneficiază de învățământ superior subvenționat. Acest lucru i-a determinat pe mulți să creadă că Statele Unite oferă programe de studii superioare gratuite pentru a încuraja înrolarea în armată cu scopul de a deservi intereselor politice.

Vă mai recomandăm și:

Top 10 descoperiri arheologice biblice din 2021

Noua Ordine Mondială, o teorie conspiraționistă perfectă dar fără dovezi

„Jamais vu”, opusul senzației de deja-vu. Ce înseamnă și ce spune asta despre tine?

Top 10 mistere despre familiile regale rezolvate de știință

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase