Home » Istorie » Arheologii italieni au descoperit un templu budist vechi de 2.000 de ani

Arheologii italieni au descoperit un templu budist vechi de 2.000 de ani

Arheologii italieni au descoperit un templu budist vechi de 2.000 de ani
Credit foto: Missione Archeologica italiana in Pakistan ISMEO/UNIVERSITA' CA' FOSCARI VENEZIA
Publicat: 01.02.2022

Arheologii au descoperit unul dintre cele mai vechi temple budiste cunoscute în orașul Barikot, din regiunea Swat a Pakistanului.

Excavările au fost desfășurate în cadrul misiunii italiene în colaborare cu Asociația Internațională pentru Studii Mediteraneene și Orientale (ISMEO). Cercetătorii explorau acropola antică din Barikot, acolo unde au decis să desfășoare săpături într-o zonă prădată anterior de hoți. Astfel, arheologii au descoperit rămășițele unui templu budist antic care măsura până la trei metri înălțime.

La fațada templului era situată o stupă minoră și podiumul unei coloane monumentale, alături de numeroase vestibuluri care făceau legătura cu o intrare ce ducea la o curte publică cu vedere la un drum antic.

Din ce perioadă datează templul budist descoperit de arheologi?

Templul datează din a doua jumătate a secolului II î.Hr., însă ar putea fi chiar mai vechi de atât. Structura ar fi putut să fie construită în perioada Maurya din secolul al III-lea î.Hr., însă ipoteza urmează a fi confirmată în urma datării cu carbon-14, arată HeritageDaily.

Excavările au dezvăluit că, de asemenea, monumentul a fost construit pe ruinele unei alte structuri ce precedă perioada indo-greacă. Structura datează din jurul anului 150 î.Hr. în timpul domniei regelui indo-grec Menander I sau a unuia dintre primii săi succesori, pentru care, conform tradiției budiste, Menander I s-a convertit la budism.

Un centru antic important pentru pelerinaj și cultură

În ultimele zile ale misiunii, arheologii au concluzionat că părți ale monumentului indo-grec au fost construite pe o structură și mai veche ale cărei straturi sedimentare cuprindeau ceramică și figurine din teracotă. Acestea ar fi fost folosite în Barikot în secolele IV și III î.Hr.

„Descoperirea unui mare monument religios creat pe vremea Regatului Indo-Grec atestă faptul că acesta era un centru antic important pentru pelerinaj și cultură. La acea vreme, Swat era deja un teritoriu sacru pentru budism”, a precizat profesorul Luca Maria Olivieri de la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția, Italia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Statueta Omul-coiot din Tacámbaro a fost recuperată de arheologii de la INAH

Un italian medieval și-a înlocuit mâna amputată cu un cuțit. Descoperirea făcută de arheologi

Un mormânt greco-roman care conținea 20 de mumii, descoperit de arheologi

„Autostrăzile pierdute ale Arabiei antice”. Descoperire spectaculoasă făcută de arheologi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase