Home » Istorie » Îndrăgitul actor american Humphrey Bogart a fost un soldat de excepție în cele două Războaie Mondiale

Îndrăgitul actor american Humphrey Bogart a fost un soldat de excepție în cele două Războaie Mondiale

Publicat: 12.02.2022

Deși toată lumea își amintește de Humphrey Bogart drept unul dintre cei mai mari actori de la Hollywood din toate timpurile, acesta ar trebui privit și prin prisma eforturilor sale din timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu un parcurs exemplar în armată și cu o cicatrice misterioasă cu mai multe posibile cauze, uimitoarea carieră militară a lui Humphrey Bogart s-ar putea să fi fost umbrită de cariera sa de actor, dar nu a fost niciodată uitată.

Să aruncăm o privire mai atentă asupra timpului petrecut petrecut de celebrul actor în slujba țării sale.

Conform War History Online, Humphrey Bogart s-a născut pe 25 decembrie 1899, în New York City. După ce Bogart a abandonat Academia Phillips în 1918, nu a avut opțiuni de carieră viabile și a decis să se alăture Marinei Statelor Unite. La șaisprezece zile după ce Armistițiul a fost semnat și războiul s-a încheiat, Bogart s-a alăturat navei USS Leviathan.

Primul Război Mondial și misterioasa cicatrice a lui Humphrey Bogart

Humphrey Bogart a petrecut cea mai mare parte a timpului în Marină, transportând trupe între Statele Unite și Europa. Din toate punctele de vedere, Humphrey a fost un navigator model în timpul petrecut în Marina Americană.

Probabil cel mai misterios aspect al carierei navale a lui Humphrey Bogart este povestea din jurul accidentului care i-a lăsat cicatricea (acum faimoasă) de pe partea dreaptă a buzei superioare.

O versiune a poveștii afirmă că o bucată de șrapnel l-a rănit pe Bogart în timpul ce nava sa era bombardată. Cu toate acestea, pentru că Bogart s-a alăturat efortului de război după semnarea Armistițiului, era puțin probabil ca Leviathan să fi fost vreodată bombardată.

O altă versiune despre modul în care Bogart a căpătat această cicatrice implică un prizonier de război german și o tentativă de evadare eșuată. Se presupune că, în timp ce transporta prizonieri germani în Statele Unite pentru a fi închiși, Bogart a fost lovit în gură de cătușele unui prizonier care încerca să fugă.

Însă cea mai probabilă explicație pentru cicatricea lui Humphrey Bogart este de la o lovitură din copilărie. Este posibil ca studiourile de la Hollywood să fi încurajat poveștile din război pentru a-l face pe Bogart să pară dur.

Închis și eliberat

În februarie 1919, Bogart a fost transferat pe USS Santa Olivia, dar a ratat barca atunci când a navigat în Europa în aprilie 1919. Din fericire, nu a fost considerat dezertor pentru că s-a predat rapid autorității portuare a Marinei.

Cu toate acestea, a fost pedepsit cu trei zile de izolare. Totuși Humphrey Bogart a fost eliberat pe 18 iunie 1919. A ajuns la gradul de marinar clasa a doua și a fost decorat cu o modestă medalie a Victoriei.

Voluntar al pazei de coastă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Humphrey Bogart a decis din nou să se înroleze în armată. Până în al Doilea Război Mondial, Bogart s-a impus deja ca actor de film de mare succes. În 1944, Bogart a încercat să se reînroleze în Marină, dar a fost refuzat din cauza vârstei.

Humphrey Bogart
Foto: Profimedia

În loc să renunțe, Bogart a decis să se ofere voluntar atât pe el însuși, cât și iahtul său, Santan, în cadrul Coast Guard Temporary Reserve. Santan a fost folosit ca navă de patrulare, iar Bogart se prezenta la serviciu o dată pe săptămână la Balboa, patrulând pe mal.

În timpul petrecut în Garda de Coastă, Humphrey Bogart a primit adesea vizite de la Lauren Bacall, cu care avea o aventură. Ea mergea adesea cu mașina pe coastă până la Balboa și se întâlnea cu el la stație în timpul pauzei lui de la serviciul de voluntar. Cei doi aveau să se căsătorească în mai 1945.

Cariera militară a lui Humphrey Bogart l-a ajutat și în cea de actor

Fără experiența sa militară, Bogart probabil nu ar fi atins același nivel de succes ca actor. În timpul carierei sale de actor, și-a folosit experiența militară în multe dintre filmele sale.

Datorită experienței sale pe mare din viața reală, multe dintre scenele sale de film au fost complet autentice.

De exemplu, în Action in the North Atlantic (1943), Bogart l-a jucat pe secundul Joe Rossi, care a condus în siguranță o navă de marină comercială printr-un atac german și în Murmansk.

La sfârșitul filmului All Through the Night (1942), personajul lui Bogart a împiedicat o barcă cu motor nazistă plină cu explozibili să distrugă un cuirasat american. În Across the Pacific (1942), personajul lui Bogart a navigat spre Panama pe o navă japoneză.

Humphrey Bogart a câștigat un singur premiu Oscar, pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea lui Charlie Allnut în The African Queen (1951). Pentru acest rol, Humphrey Bogart a putut din nou să se bazeze pe experiența sa navală din viața reală pentru a descrie mai precis pentru public experiența personajului său.

Humphrey Bogart a murit pe 14 ianuarie 1957, din cauza cancerului esofagian.

Vă recomandăm să citiți și:

Invenţia lui ”a deschis calea” pentru diversele echipamente electronice ce urmau să apară. A primit pentru ea şi premiul Nobel

Brit Awards 2022. Adele a câștigat detașat, însă cine este cel mai premiat artist din istoria galei?

Sir Elton John va fi omagiat pe o monedă de aur de 1.000 de lire sterline

Melodia care a depăşit un miliard de vizualizări pe YouTube

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase