Home » Istorie » O tobă de cretă din neolitic, cea mai importantă piesă de artă preistorică descoperită în ultimii 100 de ani

O tobă de cretă din neolitic, cea mai importantă piesă de artă preistorică descoperită în ultimii 100 de ani

Publicat: 14.02.2022

Expoziția The World of Stonehenge a Muzeului Britanic va prezenta o descoperire de importanță națională: o tobă de cretă descoperită într-un mormânt de copii din neolitic de lângă satul Burton Agnes din Yorkshire, Regatul Unit.

Unul dintre cele patru exemplare, descoperit în 2015, a fost anunțat abia acum. Curatorul expoziției emblematice de la Stonehenge descrie obiectul drept „cea mai importantă piesă de artă preistorică găsită în Marea Britanie în ultimii 100 de ani”.

Această tobă de cretă, decorată cu modele geometrice elaborate, a fost descoperită în timpul unei săpături într-un sit destinat dezvoltării unei centrale de energie regenerabilă.

O tobă de cretă descoperită într-un mormânt de copii

Un studiu geofizic a scos la iveală doi tumuli, unul circular și unul pătrat. Atunci când tumulul circular a fost complet excavat, arheologii au găsit un mormânt central intact care conținea rămășițele osoase a trei copii. Doi dintre ei, cei mai mici, erau îmbrățișați, iar brațul celui mai mare îi înconjura pe cei mici. Sculptura cilindrică din cretă solidă a fost pusă pe capul celui mai mare dintre cei trei.

Datarea cu radiocarbon a rămășițelor umane a stabilit că copiii au murit între anul 3005 și 2890 î.Hr. Adică în aceeași perioadă în care era construit Stonehenge. De asemenea, în mormânt a fost găsit un ac de os lustruit și o minge de cretă, artefacte care au fost găsite și în săpăturile din Stonehenge.

Artefactul este foarte asemănător ca design cu alte trei tobe de cretă descoperite la doar 24 de kilometri de Burton Agnes, în Folkton, în 1889. Și acelea au fost descoperite lângă rămășițele unui copil.

La momentul în care au fost găsite, tobelele nu puteau fi datate în mod absolut, dar având în vedere noua descoperire, vârsta estimată a tobelor Folkton este acum cu 500 de ani mai mare decât se credea anterior. Toba Burton Agnes și Tobele Folkton vor fi expuse împreună în noua expoziție.

Un mister vechi de peste 100 de ani

Neil Wilkin, curatorul The World of Stonehenge la Muzeul Britanic, a spus că descoperirea a fost „cu adevărat remarcabilă”, citează The History Blog.

„Tobele Folkton au rămas un mister pentru experți timp de peste un secol, dar acest nou exemplar începe în sfârșit să ne dea câteva răspunsuri. În opinia mea, toba Burton Agnes este și mai complicat sculptată și reflectă conexiunile dintre comunitățile din Yorkshire, Stonehenge, Orkney și Irlanda”, a spus el.

„Descoperirea mormântului Burton Agnes este extrem de emoționantă. Emoțiile pe care noua tobă le exprimă sunt puternice și atemporale, transcend timpul Stonehenge și reflectă un moment de tragedie și disperare care rămâne neatenuat după 5.000 de ani”, a completat Wilkin.

O expoziție cum nu s-a mai văzut

The World of Stonehenge este prima expoziție importantă din Marea Britanie dedicată istoriei și contextului mai larg al marelui cerc de pietre.

Mai mult de două treimi dintre obiectele expuse sunt împrumuturi de la 35 de instituții diferite din Marea Britanie și Europa.

Acestea includ faimosul Disc ceresc de la Nebra, despre care se presupune că este cea mai veche hartă cunoscută a stelelor; una dintre misterioasele bile de piatră sculptată din Scoția; uimitorul pandantiv din aur din epoca bronzului găsit în Shropshire; dar și un henge real complet.

Cercul de cherestea din epoca bronzului, vechi de 4.000 de ani, cunoscut sub numele de Seahenge, un cerc de 54 de stâlpi de stejar care înconjoară un ciot de copac răsturnat, păstrat de milenii pe nisipurile unei plaje din Norfolk, este împrumutat pentru prima dată de la Serviciul Muzeelor ​​Norfolk.

O mică parte din acesta a fost expusă la Muzeul Lynn din King’s Lynn, dar expoziția Muzeului Britanic va include multe elemente care nu au fost niciodată arătate publicului înainte. Expoziția va avea loc în perioada 17 februarie – 17 iulie a acestui an.

Vă recomandăm să citiți și:

O toaletă antică dezvăluie paraziții periculoși care afectau cândva elita din Ierusalim

Arheologii din Israel au descoperit un tezaur de monede rare

Bile misterioase din piatră, descoperite într-un mormânt antic. Cum ar fi fost folosite?

Cel mai vechi „cimitir de animale de companie” din lume, descoperit din greșeală în Egipt

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase