Home » Istorie » Morminte acoperite cu vopsea roșie, descoperite în movile din Serbia. Ce ar fi simbolizat?

Morminte acoperite cu vopsea roșie, descoperite în movile din Serbia. Ce ar fi simbolizat?

Morminte acoperite cu vopsea roșie, descoperite în movile din Serbia. Ce ar fi simbolizat?
Credit: Dr. Piotr Włodarczak/ Ministerul Educației și Științei din Polonia
Publicat: 21.02.2022

Arheologii care realizau săpături în Voivodina, în partea de nord a Republicii Serbia, au descoperit mormintele a doi bărbați. Descoperirea a fost și mai spectaculoasă, căci acestea erau acoperite cu vopsea de tip ocru roșu.

Ocrul este un pigment natural din pământ argilos, un amestec de oxid de fier și cantități variabile de argilă și nisip, scrie Heritage Daily.

Atunci când este amestecat cu o cantitate mare de hematit, sau oxid de fier deshidratat, creează un pigment cu o nuanță roșiatică.

Cei decedați proveneau din stepele din sudul Rusiei sau din Ucraina

Cele două morminte au fost descoperite de către Institutul de Arheologie și Etnologie al Academiei Poloneze de Științe (IAEPAN) în două movile de pământ mari, excavate pentru prima dată între anii 2016-2018. Cu toate acestea, rezultatele au fost publicate abia acum.

Dr. Piotr Włodarczak de la IAEPAN, cel care a condus săpăturile, a remarcat lipsa unor bunuri funerare. Totuși, el sugerează că ocrul era considerat o „culoare sacră” pentru ritualuri funerare importante.

Înălțimea neobișnuită a celor înmormântați, sugerează că cei decedații proveneau inițial din stepele din sudul Rusiei sau din Ucraina. Ulterior, aceștia și-ar fi găsit drumul spre Voivodina, în partea de nord a Republicii Serbia, în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, ca parte a unei comunități nomade.

Mormintele amintesc de cultura Yamnaya

„Utilizarea rituală a ocrului și amplasarea mormintelor individuale în movile mari sugerează că acestea sunt asociate cu comunitățile care locuiau în zonele de stepă din Europa de Est”, a declarat dr. Piotr Włodarczak.

„Mormintele pe care le-am descoperit nu erau spectaculoase, dar culoarea roșie a unora dintre oase a atras atenția. Acest lucru s-a datorat utilizării ocrului pentru a acoperi sau, eventual, pentru a colora corpurile morților”, a declarat Włodarczak. Rămășițele aparțineau unor bărbați puternici, cu o înălțime de peste 1,8 metri.

Asemănări pot fi găsite cu cultura Yamnaya, o cultură arheologică de la sfârșitul Epocii Cuprului până la începutul Epocii Bronzului. Potrivit acesteia, membrii comunității își îngropau morții acoperiți cu ocru în tumuli, sau movile, care conțineau camere în care se aflau gropi simple.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Prima aselenizare din istorie. Ziua în care sovieticii i-au umilit pe americani

Peste 20 de noi războinici de teracotă, descoperiți la mormântul secret al primului împărat al Chinei

Cele mai vechi frunze de ceai preparate au fost găsite într-un mormânt regal

Un mormânt al elitei din Pomerania medievală a fost descoperit în Polonia

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase