Home » Istorie » Artefacte dintr-un mormânt princiar al poporului Piceni, expuse pentru prima dată

Artefacte dintr-un mormânt princiar al poporului Piceni, expuse pentru prima dată

Artefacte dintr-un mormânt princiar al poporului Piceni, expuse pentru prima dată
Foto: Pierluigi Giorgi/ Antiquity, 2020
Publicat: 13.01.2022

Artefactele recuperate dintr-un mormânt princiar al poporului Piceni descoperit în Corinaldo în 2018, în regiunea Le Marche din centrul Italiei, au fost expuse pentru prima dată.

Mormântul princiar cu car a fost neobișnuit pentru bogăția mobilierului său funerar și pentru locația sa în nordul Le Marche. Alte morminte monumentale ale perioadei găsite în Le Marche se aflau în sudul regiunii.

Prezența mormântului a fost reperată pentru prima dată din aer, în timpul unei cartografieri aeriene efectuată în cadrul unei campanii de arheologie preventivă la un șantier programat pentru construcția unui nou complex sportiv.

Survolul a scos la iveală șanțuri inelare în vegetație care sunt tipice pentru un mormânt princiar al poporului Piceni. Erau probabil tumuli (movilele au dispărut acum) și erau înconjurate de șanțuri.

O selecție de 12 obiecte din primul lot de descoperiri a fost expusă temporar

Săpăturile au scos la iveală un complex funerar cu cel puțin patru morminte circulare databile între secolele VI și VIII î.Hr. Mormintele mari aparțineau elitei și erau bogat mobilate cu bunuri funerare. În interiorul inelului central se afla un mormânt ticsit cu o mare varietate de obiecte, inclusiv peste 100 de vase ceramice și un car cu roți de fier. Acesta datează din prima jumătate a secolului al VII-lea î.Hr.

O selecție de 12 obiecte din primul lot de descoperiri a fost acum expusă temporar în galeria publică de artă din Corinaldo. Artefactele au fost alese ca reprezentări pentru două aspecte semnificative ale stilului de viață al picenilor bogați și faimoși: banchetul și războiul.

Articolele expuse includ vase de băut, frigări și rotisoare folosite pentru a găti carnea, o cască de bronz, cnemide de bronz și una dintre cele două roți de fier ale carului.

Acest mormânt princiar al poporului Piceni evocă aspectele semnificative ale vieții lor

Aceste douăsprezece piese exprimă cel mai bine componentele ideologice cele mai reprezentative ale statutului și multiplele lui semnificații: un coif și o cnemidă celebrează dimensiunea puterii politice și militare, carul simbolizează proprietatea pământului, relatează The History Blog.

De asemenea, este reprezentată și ceremonia de banchet funerar: de la recipiente pentru mâncare și băuturi, până la practicile de tăiere și gătire a cărnii de animale care sunt evocate de topor, frigări și rotisoare.

Expoziția își propune așadar să povestească publicului despre această importantă descoperire arheologică, făcând cunoscute chiar și nespecialiștilor toate metodologiile adoptate și munca îndelungată și laborioasă care se ascunde în spatele unei săpături, aducând un omagiu comunității locale care a manifestat întotdeauna un profund interes și implicare culturală, în speranța că din proiect va rezulta un muzeu permanent.

Vă recomandăm să citiți și:

Unul dintre cei mai vechi arbori genealogici cercetați vreodată a fost reconstruit

Piramidele nubiene din Regatul Kuș, în Sudanul de azi

O nouă secțiune din zidul lui Hadrian a fost descoperită

Istoricii au descoperit sistemul ingenios prin care apeductele lumii antice au fost păstrate curate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase