Home » Istorie » Broșă de aur medievală cu inscripții supranaturale, găsită de un căutător de metale

Broșă de aur medievală cu inscripții supranaturale, găsită de un căutător de metale

Publicat: 23.02.2022
Broșă de aur medievală cu inscripții supranaturale, găsită de un căutător de metale
Foto: Salisbury and South Wiltshire Museum

Un căutător de metale a descoperit o broșă de aur medievală ce poartă o serie de inscripții în limbile latină și ebraică.

Artefactul, găsit în Wiltshire, în Marea Britanie, conține o combinație între religie și magie și este posibil să fi fost folosit pentru protecție împotriva bolilor sau a evenimentelor supranaturale, scrie Live Science.

Inscripțiile latine se traduc prin „Ave Maria plină de har, Domnul/ este cu tine/ binecuvântată ești între femei/ și binecuvântat este rodul pântecelui tău. Amin”. Pe broșă mai sunt scrise și inițialele „AGLA”, acestea reprezentând cuvinte ebraice care înseamnă „Tu ești puternic în veci, Doamne”.

Această broșă de aur medievală este datată, cu aproximație, între anii 1150 și 1400 d.Hr. și este posibil să fi fost folosită în încercarea de a preveni febra, potrivit unui scurt raport despre broșă publicat online de Portable Antiquities Scheme (PAS) și scris de Sophie Hawke, de la PAS.

În Anglia și Țara Galilor, căutătorii de metale raportează descoperirile lor către PAS, o organizație sponsorizată de guvern care publică rapoarte și imagini ale descoperirilor pe site-ul său web și, uneori, în reviste academice.

La ce a fost folosită această broșă de aur medievală?

Câțiva cercetători specializați în istorie medievală și magie și-au spus părerea cu privire la scopul cu care a fost creată această broșă de aur medievală.

Inițialele ebraice care reprezintă expresia „Tu ești puternic în veci, Doamne” ar putea fi importante pentru scopul broșei, au spus unii dintre cercetători. Această expresie „ocupă un loc proeminent în magia medievală”, a declarat Richard Kieckhefer, profesor de studii religioase la Universitatea Northwestern.

El a observat că celelalte rugăciuni gravate pe broșă erau rugăciuni religioase comune la acea vreme. „Ceea ce aș dori să subliniez este că acest tip de combinație de ‘religie’ și ‘magie’ nu este ceva neobișnuit”, a spus Kieckhefer, observând că amestecul de semnificații religioase și magice i-ar fi dat broșei puteri speciale în ochii persoanei care a creat-o.

Inițialele ebraice „AGLA” au fost „foarte frecvent utilizate în magie, de la magie rituală înaltă până la amulete și farmece protectoare. Este unul dintre multele nume divine sau cuvinte de putere comune în tradițiile medievale”, a declarat Frank Klaassen, profesor de istorie la Universitatea din Saskatchewan.

Dar ce ar purta cineva o asemenea broșă?

„Purtarea citatelor biblice precum acesta a fost uneori făcută ca o modalitate de a proteja o persoană împotriva nenorocirilor”, cum ar fi focul, moartea subită sau forțele supranaturale precum demonii, spune Catherine Rider, profesor de istorie medievală la Universitatea din Exeter, din Marea Britanie.

„Este greu să fii sigur că este magic; poate că este mai degrabă într-o zonă gri între religie și ceea ce am putea vedea drept magie”, spune Rider.

Având în vedere dimensiunea mică a broșei și menționarea Fecioarei Maria, persoana care o purta putea fi o femeie.

Având în vedere „dimensiunea sa mică, dar elegantă, aș presupune că a fost folosită pe hainele dintr-o țesătură ușoară ale unei femei”, a declarat Karen Jolly, profesor de istorie la Universitatea din Hawaii, din Manoa.

„Această femeie avea mijloace de trai suficiente pentru a-și permite obiectul sau i-a fost dăruit. Fie că era alfabetizată sau nu, ea știa ce scrie pe broșă și ce înseamnă acele texte”, a spus Jolly, adăugând că este posibil ca broșa să fi servit unui scop de protecție legat de sarcină și de naștere.

Podoaba a aparținut unei persoane înstărite

Această broșă de aur medievală, cu inscripțiile ei minuscule gravate, a fost bine lucrată.

„Reacția mea principală la broșă este că a fost făcută de cineva care era foarte priceput și că primul ei proprietar, cel puțin, a fost o persoană evlavioasă care a consemnat pe ea atât devotamentul față de Fecioara Maria, cât și un descântec pentru a o proteja împotriva diferitelor amenințări”, a scris Anne Lawrence-Mathers, profesor de istorie la Universitatea Reading, din Marea Britanie.

Broșa trece acum prin Treasure Act, așa cum prevede legea britanică. Este un proces prin care se stabilește ce se va întâmpla cu artefactul. Poate ajunge să fie plasat într-un muzeu local, în funcție de o serie de factori. De exemplu, este posibil ca vânătorul de metale să primească o recompensă în bani, iar artefactul poate fi predat guvernului, care l-ar putea plasa într-un muzeu.

Vă recomandăm să citiți și:

Morminte acoperite cu vopsea roșie, descoperite în movile din Serbia. Ce ar fi simbolizat?

Majoritatea manuscriselor medievale despre eroism și cavalerism s-au pierdut. Ce opere au supraviețuit?

Un sat fortificat din Epoca Bronzului, descoperit în Corsica

Un scafandru a descoperit o sabie a cruciaților

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase