Home » Istorie » Un scafandru a descoperit o sabie a cruciaților

Un scafandru a descoperit o sabie a cruciaților

Credit foto: Profimedia
Publicat: 21.10.2021

Un scafandru care înota în largul coastei HaCarmal din Haifa, Israel, a descoperit o sabie ce a aparținut cruciaților, datând din urmă cu aproximativ 900 de ani.

Descoperirea a fost făcută de Shlomi Katzin în timpul unor scufufundări într-un golf natural de lângă vechiul oraș-port, pe care cruciații l-au capturat de la arabi la începutul secolului al XII-lea.

Zona a reprezentat un ancoraj natural pentru navele care căutau adăpost, fapt dovedit de descoperirile arheologice care au indicat că a fost utilizat în mod activ încă din Epoca Bronzului târziu, în urmă cu 4.000 de ani.

În timp ce cerceta ancorele din piatră și metal de pe fundul mării, Katzin a găsit o sabie din fier încrustată, lungă de un metru, cu un mâner de 30 de centimetri. Katzin a recuperat sabia și a anunțat descoperirea la filiala Autorității pentru Antichități din Israel (IAA).

Sabia cruciaților, o descoperire rară

Nir Distelfeld, inspector la Autoritatea pentru Antichități din Israel, a declarat că sabia din fier s-a păstrat într-o stare perfectă. „Este o descoperire frumoasă și rară. Este evident că a aparținut unui cavaler cruciat. Este interesant să întâlnești un astfel de obiect personal, să ajungi în timp cu 900 de ani în urmă, într-o altă eră, cu cavaleri, armuri și săbii”, a mai precizat el, potrivit Heritage Daily.

Eli Escosido, directorul general al IAA a declarat:

Fiecare artefact antic găsit ne ajută să refacem puzzle-ul istoric al Țării Israelului. Odată ce sabia va fi curățată și cercetată în laboratoarele Autorității pentru Antichități din Israel, ne vom asigura că va fi expusă publicului”.

Orașul Haifa a cunsocut o dezvoltare puternică începând cu secolul al IX-lea, când s-au stabilit legături comerciale cu porturile egiptene. Comunitatea, alcătuită în principal din arabi şi evrei, a utilizat ca principale mărfuri de schimb manufacturile din sticlă şi vopseaua extrasă din melcii marini.

După ce a fost cucerită de cruciaţi, în primii ani ai secolului al XII-lea, dezvoltarea economică a Haifei a fost oprită, fiind transformată în garnizoană de coastă.

Vă recomandăm să citiți și:

Locul unei bătălii purtate de Richard Inimă-de-Leu în cea de a treia cruciadă a fost descoperit

Top 10 săbii faimoase care au făcut istorie

A fost descoperit un detaliu fascinant despre săbiile vikingilor

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase