Home » Istorie » Top 10 lucruri mai puțin știute despre Vladimir Putin, cel mai longeviv lider rus de la Stalin încoace

Top 10 lucruri mai puțin știute despre Vladimir Putin, cel mai longeviv lider rus de la Stalin încoace

Publicat: 24.02.2022

Vladimir Putin este actualul președinte al Rusiei și fost prim-ministru. De asemenea, a fost președinte pentru două mandate, care s-au încheiat în 2008.

Vladimir Putin a cunoscut un mare succes în cariera sa politică încă de la început și a reușit să devină cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin încoace.

Istoria sa politică a fost documentată și examinată de-a lungul anilor, arată History Colored.

10. Vladimir Putin a urmat cursurile Facultății de Drept

Vladimir Putin s-a născut în 1952 în Leningrad, Rusia, cunoscut în prezent drept Sankt Petersburg. El și părinții săi au locuit într-un apartament cu o altă familie și a frecventat școala primară și liceul local.

După liceu, Vladimir s-a înscris la Universitatea de Stat din Leningrad și a început să studieze pentru o diplomă în Drept. După ce a absolvit Facultatea de Drept, Vladimir și-a căutat un loc de muncă în industria serviciilor de informații și a decis să-și servească țara în același timp.

9. A fost membru al KGB

Imediat după ce a absolvit Facultatea de Drept, Putin s-a alăturat KGB într-o poziție administrativă.

Vladimir a activat în KGB timp de 15 ani și a călătorit în toată Rusia, ajungând chiar și în Germania pentru câțiva ani. A avansat în rândurile KGB-ului și a ajuns în cele din urmă locotenent-colonel înainte ca țara să înceapă să aibă probleme.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Vladimir a părăsit KGB-ul și a decis să își înceapă cariera politică.

8. Putin și-a început cariera politică lucrând pentru mentorul său

După ce s-a retras din KGB, Vladimir Putin a ocupat un post la Universitatea de Stat din Leningrad pentru o scurtă perioadă de timp, înainte de a-și începe cariera în politică.

În perioada în care a fost atât student, cât și angajat la Universitatea de Stat din Leningrad, Vladimir a legat o prietenie cu mentorul Anatoly Sobchak. Sobchak a fost primul primar ales în mod democratic al orașului Leningrad, în prezent numit Sankt Petersburg.

Vladimir a devenit rapid consilier oficial al lui Sobchak și și-a făcut un nume, pregătind în acest fel terenul pentru ascensiunea sa politică la putere.

7. Putin a urcat rapid pe scara politică

Până în 1994, Vladimir și-a câștigat titlul de viceprimar sub conducerea lui Anatoli Sobchak. După ce Sobchak și-a încheiat mandatul de primar, Putin s-a mutat la Moscova și s-a alăturat personalului prezidențial.

Putin a început ca șef adjunct al conducerii în 1998, a trecut la conducerea Serviciului Federal de Securitate, iar în 1999 a fost promovat în funcția de prim-ministru.

La sfârșitul anului 1999, președintele Boris Elțîn a demisionat și l-a numit pe Vladimir în funcția de președinte interimar. Din acel moment, Putin a rămas la putere până în prezent.

6. Vladimir Putin a deținut în mod constant un loc la putere

Odată ajuns în fotoliul prezidențial, Vladimir Putin a rămas în acel loc de putere până în prezent. Începând ca președinte interimar în 1999, el a fost ales în calitate de președinte oficial câteva luni mai târziu, în 2000.

A fost apoi reales în 2004 pentru un al doilea mandat, dar nu a putut face campanie pentru un al treilea mandat din cauza limitelor constituționale.

Putin și-a păstrat scaunul de putere ajutat de discipolul său, Dmitri Medvedev, care i-a succedat și apoi l-a desemnat din nou prim-ministru. După ce mandatul lui Medvedev a expirat, Vladimir Putin a fost reales președinte în 2012 și a rămas în această funcție până în prezent.

5. A oferit ajutor SUA după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001

În timpul mandatului său de președinte, Vladimir Putin a avut o relație complicată cu Statele Unite. După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, Putin a oferit asistența Rusiei pentru SUA, permițând țării să folosească spațiul aerian și, de asemenea, s-a alăturat SUA în misiuni de căutare și salvare.

Cu toate acestea, sprijinul s-a transformat în opoziție atunci când Statele Unite și-au schimbat obiectivul în eliminarea lui Saddam Hussein, Rusia, Germania și Franța nefiind de acord cu acest plan.

4. Vladimir Putin l-a protejat pe Edward Snowden

Vladimir Putin a tensionat și mai mult relația cu SUA după ce a ajutat un avertizor de integritate (whistleblower) dat în urmărire de Statele Unite să se sustragă autorităților americane.

În 2013, un angajat IT, pe nume Edward Snowden, a divulgat informații clasificate despre detalii personale ale clienților, colectate de guvernul american.

După ce a fugit din SUA, Snowden a călătorit din țară în țară în căutare de azil, până când Statele Unite i-au anulat pașaportul în timp ce se afla în Rusia. Vladimir Putin i-a acordat azil lui Snowden și i-a oferit opțiunea de a solicita cetățenia în viitor.

3. Vladimir Putin are o nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace

O altă legătură pe care Vladimir Putin și Edward Snowden o au este nominalizarea lor la Premiul Nobel pentru Pace în 2014. Snowden a fost nominalizat pentru divulgarea de informații clasificate, iar Putin a fost nominalizat pentru soluția pașnică la utilizarea armelor chimice de către Siria.

Prietenia lui Vladimir Putin cu președintele Siriei, Bashar al-Assad, a fost motivul probabil al succesului său. Putin l-a convins pe Assad să predea armele siriene pe cale pașnică, spre deosebire de cealaltă opțiune, cea a unei intervenții agresive.

2. Putin este un susținător al drepturilor animalelor

O latură mai blândă a lui Vladimir Putin arată dragostea și grija sa pentru animale. El are mai mulți câini acasă și face un efort puternic pentru a ajuta la cercetarea diferitelor specii de animale, cum ar fi tigrii, urșii polari, delfinii și cocorii.

Credit: Shutterstock

De asemenea, el face presiuni pentru legi care să asigure un tratament mai bun al animalelor. Legea privind tratamentul responsabil al animalelor interzice magazinele care au animale de companie din interiorul centrelor comerciale și restaurantelor, interzice uciderea animalelor fără stăpân și impune îngrijirea adecvată a animalelor de companie.

1. „Pasiunea” pentru muncă i-a adus divorțul

Toate realizările lui Vladimir Putin nu sunt lipsite de costuri. În cele din urmă, acestea au dus la divorțul dintre el și soția sa în 2013. Putin s-a căsătorit în 1983, iar soția lui, Lyudmila, i-a fost alături încă de la începuturile sale în politică. Lyudmila a declarat pur și simplu că nu se văd frecvent și că Vladimir este consumat de munca sa.

În acord cu declarația ei, Vladimir Putin a declarat că ea l-a susținut timp de aproape nouă ani și că, într-un final, nu a mai putut suporta să-i fie soție.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Poate că invadarea Ucrainei nu a fost niciodată scopul lui Vladimir Putin

Ce nu va înțelege niciodată Occidentul despre obsesia lui Vladimir Putin cu Ucraina?

Vladimir Putin, o scurtă istorie a vieții și ascensiunii atent calculate la cârma Rusiei

Criza tot mai complicată Rusia-Ucraina, explicată. Cum s-a ajuns aici și ce vrea Vladimir Putin?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase