Un mozaic roman excepțional, cel mai mare descoperit în Londra în ultimii 50 de ani

24 02. 2022, 11:00

This browser does not support the video element.

O echipă de arheologi de la Muzeul de Arheologie din Londra (MOLA) a anunțat descoperirea unui mozaic roman, unul dintre cele mai mari mozaicuri conservate, descoperite în Londra în ultimii 50 de ani.

Londra romană (Londinium) a fost înființată în anul 47 d.Hr. în jurul unui punct îngust de pe Tamisa. Până la sfârșitul secolului I d.Hr., Londinium s-a extins rapid și a devenit unul dintre cele mai mari orașe din Britannia romană, înlocuind Camulodunum (Colchester în prezent) ca și capitală provincială.

În secolul al II-lea d.Hr., Londinium ajunsese la apogeu, cu aproximativ 45.000-60.000 de locuitori. Orașul conținea o bazilică de mari dimensiuni, una dintre cele mai mari din Imperiul Roman la nord de Alpi, mai multe complexe de băi și temple, un amfiteatru, Palatul Guvernatorilor și multe case ale locuitorilor orașului.

Cum arată mozaicul descoperit?

Echipa de la MOLA excava un sit în vederea pregătirii pentru construcția Liberty of Southwark, un nou spațiu cultural pentru birouri și locuințe. Acolo, aceștia au avut parte de o surpriză, când au descoperit un mozaic cu două panouri decorate, alcătuite din plăci mici și colorate, așezate în interiorul unei podele roșii.

Cel mai mare dintre panouri înfățișează flori colorate, înconjurate de benzi cu un motiv de fire întrepătrunse, pe lângă mai multe elemente geometrice și modele.

Panoul mai mic are un design mai simplu, cu noduri ale lui Solomon, două flori stilizate și motive geometrice în roșu, alb și negru.

Cel mai mare mozaic roman descoperit în Londra în ultimii 50 de ani

Arheologii sugerează că mozaicul ar fi putut fi amplasat în sala de mese a unui „motel” de lux roman, care oferea cazare, grajduri și facilități de luat masa pentru curierii și oficialii statului care călătoreau spre și dinspre Londra.

Schița completă a clădirii este încă în curs de analiză, dar descoperirile actuale sugerează că acesta a fost un complex foarte mare, cu mai multe camere și coridoare care înconjurau o curte centrală, scrie Heritage Daily.

În timp ce panoul de mozaic mai mare poate fi datat la sfârșitul secolului al II-lea sau începutul secolului al III-lea d.Hr., camera a fost în mod clar folosită pentru o perioadă mai lungă de timp. Urmele unui mozaic mai vechi sub panou sugerează că încăperea a fost renovată de-a lungul anilor.

Vă recomandăm să citiți și:

Un mozaic roman excepțional, cu scene din Iliada, descoperit într-un câmp din Marea Britanie

Un mozaic galo-roman, de excepție, a fost găsit sub grajdul unui castel

Un mozaic din piatră, vechi de 3.500 de ani, descoperit în Turcia

O vilă romană cu un mozaic impresionant, descoperită în Spania