Home » Istorie » Plăci de marmură cu incrustații, găsite într-un cufăr din Pompeii

Plăci de marmură cu incrustații, găsite într-un cufăr din Pompeii

Publicat: 06.03.2022
Plăci de marmură cu incrustații, găsite într-un cufăr din Pompeii
Foto: Pompeii - Parco Archeologico

Arheologii au descoperit un vechi cufăr din Pompeii, destinat proviziilor și care a aparținut unui cioplitor în piatră; cufărul a fost găsit în sala mare de recepție a Casei Bibliotecii.

Rămășițele extraordinare ale unui cufăr mare din lemn care conținea plăci de marmură giallo antico (galben antic), extras din cariera din Numidia, și porfir serpentin verde, din peninsula Peloponez din Grecia, printre alte importuri de marmură fină, au fost găsite aranjate frumos, precum niște dosare suspendate, scrie The History Blog.

Cufărul din lemn era distrus, dar arheologii au reușit să recreeze o copie perfectă a acestuia modelând în ghips gaura rămasă în cenușa întărită după degradarea lăzii. Un alt obiect din materiale organice, un coș care fusese așezat deasupra cufărului, a fost și el modelat într-un ghips.

Un mozaic de mare calitate

Vila se afla în cartierul Insula Occidentalis, care a fost inițial chiar în afara orașului Pompeii, la poarta Porta Occidentalis. Era o casă de lux cu mai multe etaje, unul dintre ele fiind construite într-o parte a zidurilor antice ale orașului, cu vedere la apele albastre scânteietoare ale Golfului Napoli.

Casa Bibliotecii fusese parțial excavată înainte, dar secțiuni mari se aflau încă sub resturile vulcanice.

O echipă de excavare a deschis un nou teren în vilă, ca parte a unui proiect de restaurare și stabilizare a clădirilor din Insula Occidentalis. Săpătura a scos la iveală părți neexplorate anterior ale conacului, dezgropând sala mare de recepție de la primul etaj.

cufăr din Pompei
Foto: Pompeii – Parco Archeologico

Camera era amenajată elegant, cu o podea de mozaic alb-negru, format dintr-un chenar larg în jurul unui panou central de plăci albe. Lucrarea detaliată a orientării plăcilor din panoul alb central este de o mare calitate.

Un cufăr din Pompeii ce conținea plăci de schimb pentru mozaic

Arheologii cred că imobilul a fost avariat în urma unui cutremur major care a lovit orașul în anul 62 d.Hr. și a replicilor seismice ulterioare, unul dintre efectele secundare mai mici ale situării la umbra unui vulcan activ.

Mai multe încăperi ale vilei au fost afectate și erau în desfășurare lucrări de reparații și reamenajări. Plăcile de marmură din acest cufăr din Pompeii erau sprijinite cu grijă de peretele de pe perimetrul exterior al mozaicului.

Erau probabil înlocuitori pentru plăcile care au fost deteriorate în urma cutremurului, probabil într-una din încăperile adiacente camerei de recepție care nu au fost încă excavate.

Vă recomandăm să citiți și:

Peste 20 de noi războinici de teracotă, descoperiți la mormântul secret al primului împărat al Chinei

Noi descoperiri în mormântul de sub Templul lui Hatshepsut îi uimesc pe arheologi

O descoperire rescrie istoria băștinașilor din Sicilia Antică

Veriga lipsă din istoria alfabetului, posibil descoperită

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase