Home » Istorie » Cocktailul Molotov, o scurtă istorie a unei arme surprinzător de eficiente

Cocktailul Molotov, o scurtă istorie a unei arme surprinzător de eficiente

Publicat: 26.03.2022

Forțele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Soldații ucraineni se luptă cu trupele ruse, însă la fel fac și unii civili. Și unul dintre modurile în care civilii resping armata adversă este folosind Cocktailul Molotov.

Aceste bombe ușor de făcut au apărut pe câmpurile de luptă de circa 100 de ani, scrie War History Online. Dar de unde vine numele acestei arme?

Arma poartă numele fostului politician rus Veaceslav Molotov. A fost unul dintre semnatarii unui pact de neagresiune din 1939 cu Germania nazistă. La scurt timp după încheierea acordului, rușii au invadat Finlanda cu intenția de a acapara părți mari ale națiunii nordice.

Din nefericire pentru sovietici, finlandezii le-au pregătit o bătălie aprigă, iar o parte din această rezistență a implicat cocktailul Molotov.

Aproape de începutul invaziei, politicianul rus a susținut că aceasta este o misiune umanitară și că avioanele aruncau de fapt pachete de îngrijire asupra Finlandei. Finlandezii sarcastici au început să se refere la bombele rusești drept coșuri de pâine Molotov. Și când i-au atacat pe ruși cu bombe de casă proprii, finlandezii le-au numit cocktail-uri Molotov.

Când a fost folosit pentru prima dată cocktailul Molotov?

Deși finlandezii au botezat această armă în timpul Războiului de Iarnă, aceasta nu a fost prima ei utilizare înregistrată. Aceea a venit de fapt în timpul Războiului Civil Spaniol din 1936. Rușii au trimis tancuri pentru a-i sprijini pe republicanii spanioli în lupta lor împotriva naționaliștilor, conduși de Francisco Franco.

Tom Wintringham, un englez care s-a oferit voluntar să lupte pentru republicani, a spus că bombele cu benzină au fost folosite de ambele părți. El a declarat pentru Picture Post Magazine că soldații umpleau sticlele de sticlă cu benzină și le puneau o cârpă deasupra.

„Țesătura se agăța de șenile sau de roți dințate, sau se înfășura în jurul unei osii. Sticla se spărgea, dar benzina înmuia țesătura suficient de bine pentru a face un foc strașnic, care putea arde roțile de cauciuc pe care rulează șenilele, putea da foc carburatorului sau putea afecta echipajul”, spunea Wintringham.

Cocktail Molotov, Grenade nr. 76 și Al Doilea Război Mondial

După ce au văzut eficiența armei în timpul Războiului de Iarnă, alte națiuni au început să se întrebe cum ar putea fi folosite cocktailurile Molotov în cel de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru a fost de o importanță deosebită, având în vedere utilizarea tancurilor de către germani.

„Vreau să dezvolt acest lucru folosit în Finlanda, numit „cocktailul Molotov”, o sticlă plină cu rășină, benzină și gudron care dacă este aruncată deasupra unui tanc, se va aprinde, iar dacă aruncați 6 sau mai multe, l-ați prăjit”, a spus generalul William Ironside, un ofițer militar superior britanic, în timpul unui discurs din 1940.

„Este un lucru destul de eficient. Dacă vă puteți folosi ingeniozitatea, imaginați-vă un drum cu două case cu vedere la el. Sunt multe sate de acest fel. Ferestrele de sus sunt locul potrivit din care să arunci aceste lucruri pe tanc atunci când trece pe stradă. Chiar dacă îl va opri doar pentru două minute, va fi destul de eficient”, spunea Ironside.

Rezultatul curiozității britanice a fost grenada nr. 76 sau grenada SIP (Self-Igniting Phosphorous). Au fost produse peste 6 milioane de astfel de grenade și au fost în mare parte oferite Gărzii Interne pentru a se apăra împotriva tancurilor. Totuși eficacitatea armelor împotriva tancurilor este în mare parte discutabilă.

Utilizare modernă și moștenire

Cocktailul Molotov a fost în cele din urmă înlocuit cu alte arme de război, dar este încă folosit astăzi, în principal de către civili. Acesta poate însemna o egalizare a forțelor pentru oamenii care sunt puternic depășiți. Proiectilul incendiar are și utilizări ilegale. Cocktailurile Molotov sunt adesea văzute la revoltele din fotbal. Au fost folosite și de către teroriști.

La scurt timp după ce trupele ruse au invadat Ucraina, cetățenii ucraineni au început să producă cantități mari de cocktailuri Molotov, astfel încât să poată riposta împotriva invadatorilor puternic blindați. Astăzi, cocktailul Molotov este văzut ca un simbol al tulburărilor civile și al revoluției.

Vă recomandăm să citiți și:

Un erbicid foarte toxic a fost găsit în 1 din 3 americani. Substanța a fost folosită și în războiul din Vietnam

Lusitania, nava care a contribuit la intrarea SUA în Primul Război Mondial

Gulag, sistemul sovietic de lagăre care a închis milioane de oameni de cele mai multe ori nevinovați

Împuşcătura care s-a auzit în toată lumea şi care a dus la declanşarea primei mari conflagraţii mondiale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase