Home » Istorie » Un erbicid foarte toxic a fost găsit în 1 din 3 americani. Substanța a fost folosită și în războiul din Vietnam

Un erbicid foarte toxic a fost găsit în 1 din 3 americani. Substanța a fost folosită și în războiul din Vietnam

Publicat: 15.02.2022

Cercetătorii au descoperit că unul din trei americani are o cantitate relativ mare de erbicid foarte toxic în corp.

Într-o lucrare publicată în revista Environmental Health, oamenii de știință au explorat prevalența 2,4-D, o substanță chimică folosită frecvent ca erbicid pentru a controla creșterea buruienilor.

Cercetătorii au descoperit că aproape 33% din probele de urină colectate de la 14.395 de participanți la studiu au avut cantități detectabile ale acestui erbicid foarte toxic.

„Studiul nostru sugerează că expunerile umane la 2,4-D au crescut semnificativ și se preconizează că vor crește și mai mult în viitor”, a spus Marlaina Freisthler, doctorand și cercetător la Universitatea George Washington și coautor al studiului, citează Futurism.

Un erbicid foarte toxic care a fost folosit și în război

Această substanță a fost, de asemenea, un ingredient de bază al Agent Orange, o armă chimică folosită de SUA în timpul războiului din Vietnam pentru a distruge pădurile și culturile folosite de armata nord-vietnameză. În schimb, substanța chimică a provocat cancer, defecte congenitale și probleme neurologice severe pentru milioane de oameni din Vietnam.

Expunerea ridicată la 2,4-D a fost anterior legată de cancer și alte probleme de sănătate, deși legătura dintre cele două nu este încă pe deplin înțeleasă.

Această substanță este un perturbator endocrin care poate modifica foarte mult producția naturală de hormoni a oamenilor și a animalelor.

Acest erbicid foarte toxic poate fi periculos pentru copiii mici care sunt expuși devreme în viață, a spus Freisthler. Asta se poate întâmpla dacă aceștia se joacă desculți pe iarba care a fost tratată cu el sau dacă își introduc mâinile în gură după ce s-au jucat afară.

O substanță chimică asociată cu malformații congenitale și cancer

Cu toate acestea, ramificațiile complete ale expunerii la 2,4-D încă nu sunt de deplin înțelese și sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina amenințarea reală pe care substanța o reprezintă pentru sănătatea umană.

De asemenea, nu se știe cât de generalizabile sunt rezultatele cercetării George Washington pentru o populație mai largă. Însă, cert este că nu este bine ca o substanță chimică asociată cu malformații congenitale și cancer să fie atât de răspândită în rândul americanilor.

Potrivit cercetătorilor, o modalitate de a evita expunerea la 2,4-D este cumpărarea de alimente cultivate organic și, desigur, evitarea utilizării substanței în grădină.

Vă recomandăm să citiți și:

Un implant i-a permis unei persoane paralizate să-și controleze picioarele folosind o aplicație

Un bărbat a început să „îl audă pe Dumnezeu” după ce a urmat un tratament cu antibiotice

O descoperire genetică surprinzătoare ar putea explica, în sfârșit, pierderea părului la oameni

Cum poate afecta somnul insuficient mersul şi echilibrul

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase